IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford официално изпрати Mondeo в пенсия

Производството на популярния модел приключва през март догодина

След като приключи производството на американския модел Fusion през миналата година, сега Ford официално пенсионира и неговия европейски брат Mondeo.


Ford Mondeo


От компанията обявиха, че производството на седана и комбито, които сега се сглобяват в завода във Валенсия (Испания) ще бъдат прекратени през март догодина. Причината, посочена от американския производител, е "увеличаваща се промяна в предпочитанията на клиентите". Или казано по друг начин - търсенето на кросоувъри и всъдеходи расте и "изяжда" продажбите на комбита и седани.

Първото поколение на Mondeo се появи на пазара през 1993 година като заместник на Sierra, като до момента от него в Европа са продадени около 5 млн. бройки. Говорител на Ford посочи, че "пазарният сегмент, в който се конкурира Mondeo, се е свил с 80% от 2000 година насам".


Ford Mondeo


Очаквания са, че Mondeo ще бъде последван и от големия си конкурент VW Passat. Германската компания вече обяви, че Passat ще получи ново поколение, но се очаква то да се предлага само като комби. А ролята на водещ седан със средни размери във VW Group ще играе Skoda Superb, като той ще трябва са се конкурира с Peugeot 508, Opel Insignia и още няколко модела от този клас.

Все пак Mondeo няма да изчезне напълно, защото Ford продава модела и в Китай, където седаните все още са много търсени. Той е третият автомобил на марката в Европа, чието производство спира след минивановете Galaxy и S-Max, които също се сглобяват във Валенсия. Мястото на трите автомобила ще заеме всъдеходно комби, което бъде задвижвано с хибриден двигател.

Снимка: Ford

0 от 500