IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin наруши монопола на Mercedes във Формула 1

Колата за сигурност и медицинският автомобил за новия шампионат ще бъдат на британската марка

От 25 години насам Mercedes-Benz има монопол в доставката на колите за сигурност в световния шампионат във Формула 1. Това е машината, която води колоната при инцидент на трасето. През тази година обаче нейната роля в 12 от общо 23 състезания ще се изпълнява от Aston Martin Vantage. Освен това, медицински автомобили във всички стартове ще бъде кросоувърът Aston Martin DBX, който заменя комбито Mercedes-AMG C 63 S Estate.


Aston Martin DBX / Aston Martin Vantage


Сейфти-карът Aston Martin Vantage ще се използва в "Кралски гонки" едновременно с Mercedes-AMG GT R, но шефовете на Формула 1 още не са съобщили, в които стартове основната роля ще бъде поверена на английския автомобил и в кои на германския. За първи път двете машини на Aston Martin ще бъдат изпитани в реални условия в Бахрейн на 12-14 март, когато ще се проведат серия от тестове на болидите преди сезона.

Колата за сигурност Aston Martin Vantage се отличава от стандартния модел по форсирания от 510 до 534 к.с. двигател Mercedes-AMG V8, който е с работен обем 4,0 литра. Максималният въртящ момент си остава 685 Нм, но скоростната кутия и кормилното управление на прекалибровани, а окачването е по-твърдо.


Aston Martin DBX / Aston Martin Vantage

Въпреки допълнителното си оборудване и лампата на покрива, сейфти-карът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди, което е с 0,1 секунди по-бързо от "гражданската" версия на Aston Martin Vantage.

Медицински автомобил Aston Martin DBX се отличава от обичайния кросоувър по каркас за безопасност, допълнителните пожарогасители, дефибрилатора, комплекта за защита от изгаряния и други принадлежности за оказване на първа помощ. Технически кросоувърът не е променян, като под капака му 4,0-литров V8 мотор на Mercedes-AMG, развиващ 550 к.с. и 700 Нм. Той е съчетан с 9-степенна автоматична скоростна кутия.

Още снимки на двата помощни автомобила, които ще дебютират във Формула 1 през тази година - вижте в галерията:


И колата за сигурност, и медицинският автомобил са боядисани във фирмения за британската марка зелен цвят. По аналогичен начин са оцветени и болидите на Aston Martin във Формула 1. В същото време сейфти-карът Mercedes-AMG си остава верен на сивия цвят, докато състезателните машини на германския тим за втора поредна година са боядисани в черно.

Снимки: Aston Martin

0 от 500