IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридите може да харчат 4 пъти повече от обявеното от производителя

Британско изследване на 22 модела показа огромна разлика в разхода на гориво

Зареждащите се хибриди (plug-in) може да използват 4 пъти повече гориво, отколкото твърдят техните производители и по по този начин собствениците на такива превозни средства ще трябва да платят около 550 евро повече годишно от очакваното.


plug-in hybrid


До този извод стигна британската организация за защита на потребителите Which?, която тества 22 хибридни модела и установи, че всички те не отговарят на рекламираните от производителите им данни за разход на гориво. Средната разлика между реалните и обявените стойности е 61%, се посочва в изследването, цитирано от вестник DailyMail.

Най-лош резултат дава BMW X5, при което се отчита 72% по-голям разход от обявения от производителя. А това означава, че годишно неговият собственик ще трябва да плати около 770 евро допълнително за гориво (по цени във Великобритания). Обявеният от производителя разход е 1,5 л/100 км, а реалният - 5,35 л/100 км.


BMW 2-Series Tourer


На второ място се нарежда друг модел на BMW - 2-Series Active Tourer (на снимката) с разлика от 71%, а на трето са Mercedes-Benz B-Class и Mercedes-Benz GLE - 67%. В първата петица попада и Hyundai Ionic, при когото разликата между обявения и реалния разход на гориво е 65%.

На другия край полюс е Toyota Prius (на снимката долу), която явно защитава реномето си един най-добрите хибриди на планетата. При японския модел разликата в показателите 39%, като компанията-производител посочва разход на гориво от 1,5 л/100 км, а при реалните тестове той е 2,54 л/100 км. Това означава под 200 евро допълнително за бензин на година.


Toyota Prius


Резултатите от изследването на Which? подкрепят публикуван наскоро доклад на неправителствената организация Greenpeace и Transport & Environment нарече хибридните автомобили „вълк в овчи кожа“, тъй като в действителност те отделят 2,5 пъти повече CO2 в сравнение с обявените от производителя вредни емисии.

От Which? уточниха, че годишните разходи при изследваните plug-in хибриди са направени на основа на сегашните цени на бензина и дизела във Великобритания при пробег от 15 000 км за същия период, който е средният за страната.

Снимки: BMW, Toyota

0 от 500