IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes се отказва от още модели с две врати

Купетата и кабриолетите остават в гамата, но приоритетът на компанията е друг

Бъдещето на Mercedes-Benz определено е електрическо и затова компанията трябва да харчи пари разумно, като се фокусира към по-масови модели. С парите от тях производителят от Щутгарт ще може да финансира гамата си от автомобили с нулеви вредни емисии.


Mercedes-Benz C-Class Cabriolet


Подобна стратегия означава и отказ от някои нишови модели, като някои от тях - SLC, S-Class Coupe и S-Class Cabriolet, вече са спрени от производство. Те ще бъдат последвани и от други модели с два врати, призна пред Autocar главният оперативен директор на компанията - Маркус Шафер.

„Портфолиото ни става прекалено голямо - в края на миналата година в него имаше 50 автомобила, като предстои този брой да бъде увеличен с навлизането на нови електрически модели. Затова и вече имаме някои ограничения за това, което можем да направим като научно-изследователска и развойна дейност", коментира Шафер.


Mercedes-Benz C-Class Cabriolet


Топ-мениджърът допълни, че някои от предлаганите в момента модели се конкурират на прекалено малък пазар и не си заслужават труда и средствата, които може да бъдат пренасочени за разработката и производството на автомобили от по-популярни сегмент.

„Планираме значителни промени в гамата си, като в нея ще останат модели с две врати, но основният ни приоритет за електромобилите. Ще продължим да развиваме купета и кабриолети, но те ще се появят под различна форма. Съответно и предложенията ни в тези класове ще бъдат ограничени", обясни Шафер.


Mercedes-Benz C-Class Cabriolet


Той не пожела да уточни, кои модели ще отпаднат от гамата, но не е трудно да се предположи. Както вече стана сума, SLC и S-Class с две врати ги няма. Следващото поколение на роудстъра SL ще излезе по-късно тази година, като то ще бъде последвано от AMG GT Coupe, което ще ползва същата основа. Наскоро бяха обновени кабриото и купето E-Class, така че и те остават в гамата.

Всичко това означава, че новата C-Class почти сигурно няма да получи версии с две врати. Шафер не пожела да потвърди това, но не го и отрече. Той все пак призна, че Mercedes готви модел, какъвто никога досега не е предлагал в този клас. Това е C-Class All-Terrain, който ще се конкурира с Audi A4 Allroad в класа на всъдеходните комбита.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500