IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как сами да се избавим от лошите миризми на климатика

Ако отдавна не сте почиствали системата, този нов способ ще ви помогне

Парадоксално е, че именно системата, отговаряща за климатични комфорт в автомобила, може да стане източник на сериозен дискомфорт. Неприятната миризма, появяваща се в салона, често е заслуга именно на климатика.


климатик


На практика, вече всеки автомобил разполага с климатик. С времето, по време на работата на системата, в изпарителя може да попаднат различни замърсители и той се превръща в благоприятна среда за развитие на микроби. По този начин започва да се отделя неприятна миризма, която започва да се просмуква в купето и да дразни водача и пасажерите.

Какво може да се направи, ни обясняват специалистите на авторитетното издание За Рулем, които прилагат специална почистваща пяна. Последната се продава в аерозолен флакон с дълъг накрайник и е налична и в нашата страна, но от ЗР са видели, че ползването по стандартния начин, описан от производителя не е много ефективно и предлагат по-добре работещо решение.

По принцип, за използването на спрея, производителите препоръчват той да се впръсква през тръбичка, предварително поставена или в горния въздуховод, или в дренажния отвор. Но по този начин е възможно пяната да не стигне добре до стените (ребрата) на изпарителя, където са натрупани най-много замърсявания и микроби.


климатик


Тъй като агрегатът е скрит дълбоко във въздуховода не може да се види от купето. За целта ще може да ви помогне използване на фенерче или огледало и, ако е наложително, по-дълъг накрайник. Ако имате по-добри технически познания, или пък близък човек със сервиз, най-добре ще е изпарителят по възможност да бъде свален за почистването.

Как работи почистващата пяна? Тя трябва да се нанесе плътно по цялата повърхност на изпарителя. След това трябва да се изчакат 15 или за по-сигурно 20 минути, за да може пяната да разгради мръсотиите. Образуваната след това течност ще се стече в дренажния отвор на климатичната система.

След процедурата трябва да се запали двигателя и да се включи парното, но в никакъв случай не трябва да включвате климатика. След някое време процедурата може да се повтори изцяло, за да се избавите напълно от неприятните миризми. Описаният способ си има и плюсове, и минуси. От една страна процедурата е доста проста и не е скъпа, но от друга, за да обработите с пяна изпарителя, без да го демонтирате, не е много удобна работа.

Вижте почистващия процес на видеото от За Рулем:

 

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако тръгна да свалям изпарителя -пяната ще е най-малкият ми проблем.
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Fury ( преди 3 години )
    .....от специалистите на "авторитетното издание За рулем"!!!
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    krasy ( преди 3 години )
    Ако си сваля изпарителя,просто ще го напръскам с меглио за по евтино и готова,що за щуротии пишете?
  • #1
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е как така .... давате за пример РУСКО списание?! То бива ретрограден Мерглокий, ама чак толкова?Така, всичко приклюва с: "... близък човек със сервиз, най-добре ще е изпарителят по възможност да бъде свален за почистването". Това е малко като статията от преди няколко дена, как да гледате дали двигателя е отварян (гледате цилиндрите с ендоскоп)