IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari се завръща в битката за победа на "Льо Ман"

След 50-годишно прекъсване италианците отново ще участват в най-високия клас

Италианският производител Ferrari официално обяви завръщането си в най-високия клас са световните серии за издържливост (WEC). Това ще стане през 2023 година, когато компанията се включи в надпреварата със собствен отбор в класа на хиперколите. Той заменя досегашната категория LMP1.


Ferrari Льо Ман


Скудерията вече работи на автомобила, с който ще се бори срещу спортните подразделение на Toyota и Peugeot, както и с частните отболи Glickenhaus и ByKolles. Съперник на Ferrari могат да станат още Audi, Porsche и Acura, които планират разработката на собствени машини в клас LMDh. Той важи само за състезанията в Америка, докато в шампионата WEC хиперколите и LMDh ще бъдат поставени в една категория.

Ferrari е постоянен участник в сериите за издръжливост в първите десетилетия след Втората световна война. Скудерията печели 9 пъти "24 часа на Льо Ман", като последната титла при производителите е от 1972 година. Италианците обаче се отказват от участие на следващата година, като продължават да се състезават само в по-ниските класове.

В средата на 90-те години марката на няколко пъти участва с прототипи 333 SP, но всички те бяха на частни отбори и това не им позволяваше да се борят за първото място в най-високия клас, където основната битка е между заводските тимове.

Снимка: Motorsport.com

0 от 500