IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Yaris измести VW Golf от върха в Европа

Японският хечбек е най-продаваният модел за януари

За пръв път в историята модел на Toyota e най-продаваната кола в Европа, показва статистиката на JATO Dynamics за януари 2020. Малолитражката Yaris е пласирала 18 094 бройки през първия месец на годината, изпреварвайки дългогодишния лидер Volkswagen Golf с почти три хиляди бройки.

Golf, с 15 227 регистрирани автомобила, се смъква чак на четвърто място, изпреварен още от Peugeot 208 и даже от Dacia Sandero. Това развитие не е особена изненада с оглед на драстичното свиване на ключовите за Golf пазари в Германия и Австрия покрай затягането на мерките срещу коронавируса там. Най-вероятно Golf ще си върне първото място след разхлабването на мерките, коментират пазарни анализатори.

Първото място на Yaris се дължи на силното й представяне на скандинавските пазари, в Нидерландия (трета по продажби), Полша (втора) и Гърция, където това е най-търсеният модел.

Данните на JATO обхващат всички пазари в ЕС с изключение на България, както и тези в Швейцария, Норвегия и Великобритания.
 
 
Топ 10 на най-продаваните модели в Европа през януари (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500