IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Двойна употреба: военните машини, които караме всеки ден

8 от най-известните всъдеходи на армейска и "цивилна" служба

С представянето на армейската машина Willys MB, по-известна като Jeep Willys през 1941 година, не само светът на военните, но и автомобилният такъв като цяло, бележат началото на една огромна промяна. Познатият като "автомобилът, който спечели войната" модел, който тази година навършва 80 лета, става изключително популярен с концепцията си за лека и маневрена машина, със задвижване на четирите колела.


jeep willys

Нещо повече, Willys става основоположник на цял един нов сегмент след войната, чиито (донякъде изродени) наследници и в момента диктуват автомобилната мода. Става въпрос за всъдеходите, които после "мутираха" в SUV-модели, а понастоящем "деградираха" до кросоувъри. 

Смело можем да кажем, че не само Willys, но и много от съвременните всъдеходи водят началото си от специфични задания на военните към автомобилни производители. Но бързо се възприемат и от "цивилната" публика, което води до появата на далеч по популярните и днес версии за гражданска употреба. В накои случи, точно наопаки, роден като "граждански" модел, бързо грабва вниманието на военните и моментално постъпва на служба в армията в разнообразни конфигурации.

Нека ви представим 8 от най-популярните всъдеходи, които имат богата история и в армията, и на конвенционалния пазар за автомобили:

8 от най-известните всъдеходи на армейска и "цивилна" служба (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500