IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen все пак ще плати глоба за вредни емисии в ЕС

Концернът призна, че е пропуснал покриването на новите екостандарти

Volkswagen Group ще бъде глобен от властите в Европейския съюз (ЕС), след стана ясно, че не е успял да постигне целта си за намаляване на емисиите на CO2 на своите превозни средства, съобщава Automotive News.


VW Group


За да насърчи преминаването към превозни средства с ниски и с нулеви емисии, ЕС въведе нови правила за CO2 за 2020 година. Те предвиждат средният показател на гамата на всеки производител да бъде около 95 гр/км (има разлика при различните компании), като за всеки грам отгоре те ще плащат глоба от 95 евро на продаден автомобил.

Volkswagen Group драстично е увеличила продажбите си на електрически автомобили през миналата година – 315 400 бройки срещу 72 600 през 2019 година. Електромобилите и зареждащите се хибриди достигат 9,7% от продажбите на концерна (1,7% година по-рано), като благодарение на тях средните нива на СО2 са намалени до 99,8 гр/км (20% по-малко в сравнение с 2019 година).

Това показва, че VW Group пропуска целта си с 0,5 гр/км, като предстои Европейската комисия да определи глобата на концерна. Според изпълнителния директор на германския производител – Херберт Дийс, причината е пандемията от Covid-19, но компанията е показала сериозен напредък и през тази година няма да има проблем с покриването на стандартите.


VW ID.3


От концерна обявиха, че марките Volkswagen и Audi са покрили изискванията, благодарение на продажбите на ID.3 (на снимката) и е-Tron. През тази година тези два бранда заедно със Seat и Skoda ще представят и пуснат на пазара нови електрически модели. Що се касае до брандовете Bentley и Lamborghini, техните показатели се измерват отделно, тъй като те не са масови производители.

Снимки: Volkswagen

0 от 500