IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Застраховките на BMW, Mercedes и Tesla може да бъдат увеличени

Системата Thatcham премести луксозните марки в нова категория

Собствениците на автомобили от марките Tesla, Mercedes, BMW, Jaguar и други машини от премум-клас скоро може да бъдат принудени да плащат по-скъпи застраховки за своите автомобили, съобщава британското издание Car.


луксозни модели


Причината за евентуалното увеличение са новите данни, които вече са на разположение на застрахователните компании. В тях са включени цените на резервните части, стойността на самия автомобил, неговата производителност и други фактори. Всички те образуват механизъм за застраховане, който се нарича Thatcham.

От 2009 година този механизъм разпределя автомобилите в групи от едно до 50, като използва специална система, с чиято помощ застрахователите оценяват всяка едно превозно средство. Тази процедура не се променя, но служители на Thatcham вече са изпратили необработена информация, заради която 500 автомобили са преместени от групи с номера над 50.

Засега те все още не могат да бъдат официални, но структурата на останалите групи не е променяне, тоест те си остават в същите финансови граници. Промените засягат марки като Mercedes, Tesla, BMW, Porsche и някои други. Според застрахователите, при скъпите автомобили разходите за ремонт са по-големи, освен това при тях има и висок риск от кражби.

Сметките в Thatcham сочат, че тези атомобобили са само за вътрешно ползване, но експерти очакват, че повечето застрахователи ще вдигнат тарифите в новите групи, които са извън 50. А това ще се отрази и на полиците, които клиентите ще плащат. 

Трябва обаче са се уточни, че системата Thatcham се изполлзва от британските застрахователи, така че не ясно, дали ако има промяна, тя ще се отрази по някакъв начин на европейските потребители.

0 от 500