IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz представи втория си електрически кросоувър

Серийната версия на EQA ще изминава 426 км с едно зареждане

Mercedes-Benz официално представи производствената версия на изцяло новия си електрически кросоувър EQA. За разлика от концепцията от 2017 година, която беше с три врати, серийният вариант ще бъде с 5 врати, като всъщност представлява аналог на стандартния модел GLА.


Mercedes-Benz EQA


Размерите на Mercedes-Benz EQA са дължина от 4463 мм, широчина – 1834мм и височина - 1620 мм. Разстоянието между двете оси е 2729 мм, като по този начин той е малко по-дълъг и по-висок от варианта с двигател с вътрешно горене. Широчината и междуосието са еднакви при двата модела. Багажникът побира от 340 до 1320 литра, а теглото на електромобила е 2040 кг.

Компактният SUV излиза във версия EQA 250. Нейният асинхронен електрически мотор развива 190 к.с и 375 Нм, като е монтиран на предната о ос. Батерия с капацитет 66,5 кВт/ч е състои от 200 клетки, комбинирани в 5 модула. Осигурено е вградено 11-киловатово устройство и поддръжка за 100-киловатни терминали – като при използването им зареждането от 10% до 80% ще отнеме около половин час.


Mercedes-Benz EQA


Mercedes-Benz EQA 250 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,9 секунди и развива максимална скорост от 160 км/ч. Пробегът с едно зареждане на батериите е 486 км (по цикъла NEDC), докато според съвременния и по-точен метод WLTP е 426 км. По-късно ще излезе и версия с 272 к.с. и задвижване на четирите колела, която би трябвало да измине над 500 км.

Дизайнът на кросоувъра е в стила на представени по-рано модел EQC, както и на няколко концептуални модели на марката. Коефициентът на съпротивление (Cd) е 0,28, колкото и при Volkswagen ID.4. Специално за този модел Mercedes-Benz е разработил ексклузивни леки алуминиеви джанти до 20 цола, които се предлагат в два или три цвята. Стандартно моделът получава 18-цолови джанти.


Mercedes-Benz EQA


Базовото оборудване на EQA е идентично с това на кросоувъра GLA, като включва адаптивни фарове, електрическо багажно отделение, луксозни седалки с регулиране в четири посоки, информационно-развлекателна система MBUX, навигация с функция за планиране на маршрут и др.

Електромобилът разполага още с асистенти за спиране и задържане на автомобила в лентата. Опциите за персонализиране включват тапицерии Electric Art и AMG Line, както и Night Pack с черни детайли. В допълнение, версията Mercedes-Benz EQA Edition 1, която ще се предлага през първата година от продажбите, получава елементи от AMG и специални кожени седалки. Гамата от предлагани допълните опции е доста богата – от допълнителен преден дисплей и система за контрол на комфорта до адаптивни амортисьори и усъвършенствани асистенти.

Още снимки на серийния електрически кросоувър - вижте в галерията:

Производството на Mercedes-Benz EQA ще става в завода в Ращад (Германия), където се сглобяват компактните модели на марката, а също така и в Пекин (Китай). Поръчки за електромобила ще се приемат от март, като цените стартират от 39 950 евро. С данъка от 19% сумата скача до 47 540 евро, но германското правителство предлага бонус от 6000 евро за всеки купен електромобил. Още 3000 евро дава и самият производител.

Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Age ( преди 3 години )
    Скъп ***..
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    до 6 ( преди 3 години )
    Кое кое? С предното? :D
  • #6
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Някой нещо говореше за някакво Y... Аре довиждане Илончо...
  • #5
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Кросовър = кола за ***!За същите пари си вземаш чисто нов Land Cruiser 150. Истински мъжки джип. Здрав, надежден и супер проходим при всякакви условия. Голямо пространство за багаж, чудесна видимост и простор в купето. Вози много плавно и меко което го прави супер комфортен за пътуване на дълги разстояния.
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Jojo ( преди 3 години )
    Това мини "джипче" за 90000 лв и като сложиш някоя екстра прехвърли 100К ,не мерси !
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Доста... ( преди 3 години )
    безличен екстериор - ако я няма звездата може да е всяка оризарска измишльотина!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Малък пробег и багаж ( преди 3 години )
    Много влияе това че е на ДВГ платформа а за подобна цена Ауди Кю4 Е-трон се очаква с поне 500км пробег и 500литра багажник (ИД4 с размери колкото очакваните на Аудито има 520км по WLTP и 540 литра багажник) по-интересни ще са електрическите Е-класа и GLE на новата платформа
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    snaky ( преди 3 години )
    "Компактният SUV" е 2 тона. Този дето ще е с 2 мотора/инвертора и голяма батерия, колко ще е? А ГЛС като го електрифицират? Б категория може да не свърши работа. Смях