IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма милост - Corvette също става SUV

Спортният модел ще прерасне в отделна марка с няколко продукта

General Motors работи по стратегия за създаването на поне един нов електромобил, вдъхновен от спортната кола Chevrolet Corvette. Нещо повече, американците възнамеряват да превърнат името Corvette в отделна марка, чиито първи представител да е именно новата екологична машина, която най-вероятно ще е крсоувър със спортен дизайн.


corvette suv render
Corvette SUV: рендер


Автомобилната компания на няколко пъти се е "заигравала" да направи различен тип автомобили със стила на Corvette, но никога не се е осмелявала да пусне нещо серийно. И докато пуристите се притесняват, че така иконичното име ще се размие и ще разочарова верните фенове, опонентите им дават за пример конкурентите от Ford, които постигнаха сериозен интерес с електрическия кросоувър Mustang Mach E.

Анонимни източници от GM заявиха, че компанията вече работи по няколко концептуални автомобила, брандирани като Corvette, с което ще се опитат да привлекат по-широк кръг клиенти. Програмата тече под вътрешния код Project R или Brand R, като все още не е обявена официално и от фирмата отказват официален коментар по темата.

Електрическият Corvette SUV би могъл да се появи на пазара през 2025 година или малко по-късно. А разработката на цяла гама автомобили с това име ще е доста сериозен ход от страна на детройтския производител, но би имал възможността да създаде стойностен франчайз, който да привлече нови клиенти.


corvette c8


Специалисти вярват в успеха на такова начинание, като се опират на лансирането на 8-ото поколение на Chevrolet Corvette през 2019 година, което доведе до ръст на продажбите на спортния модел с над 20%. Сaмата кола също беляза огромна промяна, като заложи на средноразположен двигател вместо традиционно поставяния отпред. В момента GM работи и по хибридна версия на модела, която ще се появи на пазара в недалечно бъдеще.

По време на презентация за онлайн изданието на изложението CES, вицепрезидентът по дизайн на General Motors Майк Симкоу заяви, че новите батерии Ultium ще позволят на компанията да създаде широка гама модели, особено за коренната марка Chevrolet. Според Симоу, благодарение на новите акумулатори и платформи брандът ще може да предложи електромобили от всякакъв вид и калибър - компактни кросоувъри, пикапи и дори спортни модели с високи динамични характеристики.

Шефката на GM Мери Бара сериозно се е заела с електрификацията на американския гигант. В края на миналата година Бара се ангажира да увеличи инвестициите в електромобили с 35% до 27 милиарда долара през следващите 5 години. И представи плановете на компанията за цяла армия машини, задвижвани от батерии - луксозни, комерсиални и високопроходими, което доведе до рекорден ръст на акциите на производителя.

0 от 500