IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW и Audi се отказват от програмите за абонамент

Mercedes-Benz вече прекрати предлагането на услугата

През април 2019 година BMW стартира абонаментна програма за някои от своите модели. Тя се наричаше Access by BMW (Достъп от BMW), като предлагаше доста скъп начин за временен достъп до модели като M5, X5 M, X6 M и M4 Cabriolet. Няколко месеца по-късно тя беше разширена, като включи абонамент и за по-достъпни като цена автомобили - 330i, 330e iPerformance, X3, X2, M240i и електрическия i3.


Access by BMW


Идеята на програмата беше всеки клиент да ползва автомобил на баварската марката на половин цена спрямо нуждите си. В един момент той може да се нужда от седан, а в друг – от кросоувър и така има възможност да сменя автомобилите си срещу 3700 долара месечно, без да му се налага да плаща за ремонти, обслужване и застраховки.

За сравнение, лизингът на BMW M5 излиза 5724 долара на месец, като тази сума не включва допълнителни разходи, които също са за сметка на клиента. В компанията се надяваха, че този подход ще се хареса на клиентите, но се оказа точно обратното и 3 години по-късно – в края на този месец, програмата ще бъде закрита.

„Нашата идея беше да проверим как ще работи един подобен модел, като за това трябваше да разберем какъв точно е интересът на клиентите. Сега сме в процес на разработка на нова интерпретация на програмата“, коментира представител на BMW пред Automotive News.

Конкурентът на баварците – Audi, също въведе подобна програма, която се казва Audi Select и се появи през септември 2018 година. Тя също обаче се оказа непопулярна и в края на януари ще бъде спряна. Третият голям германския производител на луксозни модели – Mercedes-Benz, прекрати абонаментния си план още през лятото на 2020 година заради слабо търсене.

Снимки: BMW

0 от 500