IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Модел със слънчеви панели струва два пъти по-малко от Volkswagen

Серийната версия на Sono Sion ще излезе на пазара през 2023 година

Германската компания Sono Motors GmbH преди година представи инновационна концепция под името Sono Sion. Оттогава обаче за електрическия компактен ван не се чу нищо, като дори се появиха слухове, че проектът е закрит.


Sono Sion


Фирмата отказа да опровергава твърденията, а просто представи на изложението за потребителска електроника CES, която се провежда в онлайн-формат, серийната версия на електромобила. И обяви, че неговото серийно производство ще стартира през 2023 година.

Електромобилът на практика повтаря едноименния концепт, като главната му особеност е, че каросерията е направена от слънчеви панели, осигуряващи 35 км пробег без включване в зарядна станция. Дължината на машината е 4290 мм, широчината – 1830 мм, а височината – 1670 мм. Разстоянието между двете оси е 2770 мм, а пътният просвет – 165 мм.


Sono Sion


Моделът ще се предлага само в черно и в едно ниво на оборудване. Това е направено, за да бъдат намалени разходите по производството и електромобилът да получи максимално достъпна цена.

Задвижването на електромобила става с електромотор на предната ос, който развива до 163 к.с. и 270 Нм въртящ момент. Тежащият 1400 кг. Sion Sono ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, а пробегът му е 255 км. Акумулаторната батерия има капацитет от 35 кВт/ч.


Sono Sion


Салонът на машината е в минималистичен стил, като е максимално ориентиран към водача и пътника до него. В оборудването влизат съвременен цифров приборен панел и нова мултимедия с 10-инчов екран, климатик, кресла с подгряване, както и максимален пакет от системи за помощ на водача.

В Германия цените на модела стартират от 21 429 евро, което е два пъти по-малко от Volkswagen ID.3, предлаган за 40 000 евро. Електромобилът ще се произвежда в бившия завод на Saab в Тролхатан, като до момента компанията е събрала 13 000 поръчки.

Още снимки на електромобила - вижте в галерията:

Снимки: Sono Motors

0 от 500