IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Две думи на Илон Мъск напомпаха погрешна компания с 600 милиона долара

Междувременно Tesla изпревари и Facebook по пазарна капитализация

Само две думи, написани от Илон Мъск в Twitter, се оказаха достатъчни да напомпат 12 пъти пазарната капитализация на компания, която на всичкото отгоре дори не беше тази, която той имаше предвид. Историята, показателна за зрелостта на пазарите, се разви, след като Мъск посъветва последователите си да използват приложението за кодирани съобщения Signal - конкурент на гиганти като Facebook Messenger и WhatsApp.


Илон Мъск, акции
Влиянието на Мъск, обявен от Bloomberg за най-богатия човек в света, става все по-голямо. Този петък Tesla изпревари по пазарна капитализация дори Facebook
  
   
"Използвайте Signal", гласеше лаконичният туит на шефа на Tesla. Това автоматично доведе до страхотен интерес към акциите на компанията Signal Advance, чиито акции поскъпнаха с 527% в четвъртък и с нови 91% в петък. От 60 цента цената им порасна до 9.17 долара.

Куриозното е, че Signal Advance няма нищо общо с приложението Signal, за което говореше Мъск. Това е малка компания от Тексас за медицински технологии и в момента има само един щатен служителил - главния изпълнителен директор Крис Химел. В резултат на предизвиканата от Мъск лудост обаче пазарната й капитализация е вече 660 милиона долара.

Приложението Signal се управлява от организация с идеална цел, която побърза да уточни, че няма нищо общото с разразилата се търговия. "Разбираемо е, че хората искат да инвестират в рекордния растеж на Signal, но това не сме ние", написа оганизацията в Twitter. "Ние сме независимо дружество с идеална цел и единствената ни инвестиция е в защитата на личните ви данни". Signal се издържа само от дарения.
  
   
Signal, акции
Даже официалното опровержение от Signal в Twitter не бе достатъчно да разубеди алчните купувачи и книжата на другата компания продължиха да поскъпват и в петък
  
  
Това не е първият подобен случай на Уолстрийт. През април 2019, когато Zoom Video Communications излезе на борсата, доста заблудени инвеститори си купиха акции на несвързана китайска компания, наречена Zoom Technologies. По аналогичен начин навремето покрай първичното предлагане на Twitter имаше бум в интереса към акции на Tweeter Home Entertainment Group, поскъпнали с над 1000 процента.

Случаят демонстрира и все по-нарастващото влияние на Илон Мъск над инвеститорите. Неудържимият ръст в цените на акциите на Tesla вече го превърна в най-богатия човек в света, изпреварвайки дори Джеф Безос. А този петък Tesla стана петата най-голяма борсово търгувана компания в САЩ, с по-голяма капитализация даже от тази на Facebook.

 

0 от 500