IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Проектът за възраждането на "Москвич" е готов

Ако АЗЛК е готов с нов модел за 2021 година, той би трябвало да изглежда така

Дизайнерът Роман Прядко представи нов ретро-футуристичен концептуален модел, с който преосмисля облика на легендарния съветски автомобил Москва-2140, произвеждан през периода от 1976 до 1988 години. Оригиналният модел всъщност е модернизирана версия на предишния Москвич-412, от който са произведени над милион екземпляра.


Москвич


През 2020 година феновете на марката отбелязаха 90-годишнината от основаването на завода АЗЛК (първоначано той се казва КИМ, а в последите години от съществуването си - ОАО "Москвич") и затова не е изненада, че съветската класика получава нови форми, които в момента са само на чертожната дъска.

Дизайнерът посочва, че като габарити Москвич-2140 ще бъде с 200 мм по-дълъг и с толкова по-широк от класическата машина. Добавката във височината е 50 мм, като авторът на проекта се е опитал да пресъздаде духа на класиката. Той е черпил вдъхновение не само от основния модел 2140, но и от луксозната модификация 2140SL.

Москвич
Москвич


Прядко е обърнал особено внимание на дребните дребните детайла на дизайна, като особено впечатление правят светодиодните фарове и прорезите под решетката на радиатора. Задните светлини също изглеждат познати, като край тях е разположен знакът 1500.

Формата на волана и конфигурацията на приборите също препращат към истинския "Москвич". Все пак има новости - самият волан е мултифункционален, а на приборния панел освен километраж, тахометър и други познати показатели е поставена и навигация. В правоъгълния преден панел отлично се вписва големия тъч-скрийн на мултимедийната система, а на мястото на запалката е поставено безкабелно зарядно, три USB-порта и зареждане с 12В.


Москвич


Уви, Москвич засега си остава в миналото и надеждите автомобилите на марката да се появят отново по улиците са минимални. През 2007 година компанията ОАО "Москвич" прекрати съществуването си, а неин приемник става ОАО "Рено Русия", която през 1998 година закупи цеха за сглобяване а двигатели АЗЛК. Сега той произвежда модела Renault Logan.

Снимки: Roman Priadko Design

0 от 500
  • #28
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Старата Мечка ( преди 2 години )
    Няма как да ги забравим тези автомобили .Те са част от историята . Те са и частица от живота ни !
  • #27
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Димитър ( преди 3 години )
    За съжаление ще остане само на картинка,иначе си струва поне дизайна
  • #26
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Руснак ( преди 3 години )
    Много добър външен вид добър интериор красив луксозен дано и евтин браво че възкрасихте тази страхотна марка.
  • #25
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Пропов ( преди 3 години )
    Особено интериора е много разпознаваем. Хем добре изглежда и атмосферата някак напомня точно за Джугана. Много умела работа и най важното за мен - запазен е духът на оригинала. И сега който квото ще да нарежда, ама тези коли са в душата на българите. Толкова емоции сме преживяли с тях. Някой с тях къщи построиха, други булки крадоха, трети децата си заченаха...
  • #24
    16 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Може ли толкова простотия от бг страна.До всички които само плюят по руското.Кажете нещо българско.Какво се прави нещо в нашата мила Родина.Какво.С какво можете да се гордеете.Ми като направи нещо България па тогава се радвайте.Нещо собствено.*** нещастни.Ей за това нищо не излиза от българите.
  • #23
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Коцев ( преди 3 години )
    Имам по хубави картинки! От1986год.
  • #22
    12 rate up comment 14 rate down comment
    Колю ( преди 3 години )
    Руснаците нямат скупули да крадат и копират модели и двигатели. Москвича беше осакатен дизайн и двигател от БМВ. А Логан е модел на Дачия, която в Русия се продава като Рено заради руските комплекси.
  • #21
    14 rate up comment 16 rate down comment
    Иван ( преди 3 години )
    Руснак още автомобил не е направил.Как маже такава голяма страна един автомобил да не могат да наплавят.Учудвам се само на КаМаз как така побеждава на Париж Дакар.Не знам кой го прави и кйде но явно не е руски
  • #20
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Fury ( преди 3 години )
    Я се събудете! Какъв е смисъла да коментираме рисунка на някой си художник, който се опитва да напомни в линиите стария джуган. АЗЛК не съществува, има Рено Русия, които си правят дачийките, които в Русия се продават под името Рено. То и Ладите са Рено, но там е друга историята.....
  • #19
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    щеше дае готино да го видем по улиците все пас то ва беше един от автомобилитев българия които можехме да ги ремонтираме и на улицата безс много скъпи сервизи