IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За кои коли автомивката е опасна?

Новите електронни системи и автоматичните мивки не се погаждат особено добре

Ръчното измиване на автомобила е да предпочитане, когато се върши старателно. Но често нямаме толкова време и тогава автоматичната автомивка е приемлива алтернатива - освен ако автомобилът ви не е произведен през последните 7-8 години. Тогава се налага първо да се уверите, че той може да понесе процедурата.
  
   
автомивка, проблеми, Lexus
Щети от ненужно задействане на системите за безопасност в автоматична мивка. Колата е Lexus


За да функционира правилно автоматичната мивка, колата трябва да се остави на неутрална предавка и с освободена ръчна спирачка. При много по-съвременни модели с електронна ръчна спирачка обаче това е на практика невъзможно, и тогава се налага собственикът да остане в колата по време на цялата процедура. Други новости в автомобилите също влизат в конфлект с метода на работа на автомивките - примерно автоматичните чистачки може да се задействат сами в най-неподходящия момент, или пък системата за аварийно спиране може да разтълкува наближаващите четки като опасност от сблъсък, и да блокира колелата - което също потенциално води до повреди по колата.

В България автоматичните мивки са относително по-слабо популярни, отколкото в Западна Европа например, но все пак има доста от тях. В страни като САЩ те са масови, и това накара някои автомобилни производители да ги предвидят при проектирането.
  
   
Mercedes автомивка режим
Най-новите модели на Mercedes имат дори специален режим Car Wash


Примерно моделите на Volvo, снабдени с Pilot Assist, автоматично задействаха спирачките всеки пък, когато автомобилът остане неподвижен повече от три минути - несъмнено удобство, ако сте в задръстване върху наклон, но доста голям проблем в автомивката. Затова през 2017 шведите промениха системата така, че да не сработва, когато трансмисията е в режим N.

Още една стъпка по-напред е Mercedes, който тази година в новия си GLS въведе специален "режим автомивка". Но при десетки други модели проблемът си остава и е добре първо да проверите как се държи автомобилът ви в подобни условия, преди да го вкарате в тунела на автомивката.


10 автомобила, с които трябва да се внимава в автомивка (ГАЛЕРИЯ):

 

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    рон бургунди ( преди 3 години )
    Бре че идиотска статия- абе да взема и аз да стана журналист. Всеки си пише каквото иска. Проблема с автоматичните автомивки в бъгъ е като всичко останало.....некачествени четки, груби. В САЩ съм мил лексуси и мерцедеси на нормална мивка с четки и не прибрани огледала. Ама четките са меки , няма как да надраскат боята или да счупят огледала, натиска не е голям. Тук в *** четките на омв са от твърда гума, едри и груби (като за нецивилизована ***). Останалите съвети са безумно ***.....
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Щирлиц ( преди 3 години )
    За тези,които са боядисани с измислените бои на водна основа,демек за повечето.
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до Уни ( преди 3 години )
    Има автомивки, в които автомобилът, чрез "верига" на земята, бива"влачен" през статично монтирани четки и евентуално изсушаващи "духалки". Не знам къде в България има такива.
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Уни ( преди 3 години )
    Вкарваш колата в мивката и спираш на определеното място след което робота започва да обикаля около колата. Какви спирачки ще се задействат при това положение а и да се задействат какво от това?
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    Чистачките на всеки автомобил имат задължително позиция "изключено". Хубаво ще е /ако могат/ да бъдат "сгънати/прибрани" огледалата при по-широките автомобили. Останалото не е проблем. Е, електричките може и да са нещо по-сложни, ама всеки производител ще се опита да направи нещата "бързо и лесно приложими", за да са щастливи клиентите, иначе започват главоболията /рекламациите/. А за "Car Wash"-режима на Мерцедес - хубаво е, че го има. Нека и другите да направят така, ако се налага.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    Тук нещо твърде усложнихте нещата. Може и да има разни модели, на които системите за аварийно спиране да се намесват, но едва ли това ще стане точно в автомивката. Тези системи, както и АBS-ът обикновено сработват над определена скорост /3 или 5 км/ч. например/, а в автомивката скоростта е значително по-ниска. Автоматичната "ръчна" спирачка, пък, няма никога да се задейства сама, ако двигателят работи и лостът за предавките е в неутрална позиция /важи и за автоматик, и за ръчни/.
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    snaky ( преди 3 години )
    А, очевидно и цензyра. Това със звездичките долу е думата 'тpиeнe'. Явно е непозволена дума, обидна явно. Хахаха. Щеше да е смешно, ако не беше трагично.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    snaky ( преди 3 години )
    Някой беше коментирал сутринта, че този тип автомивки не са особено популярни у нас, защото цената на работната ръка е ниска.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Хахахаха ( преди 3 години )
    Може! Хахахаха!
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    до първи ( преди 3 години )
    Напълно правилно са пуснали статията в българска медия, за да знаят младите като идат на бригада да обслужват колите в автомивката.