IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци ще произвеждат евтин водород с компактни атомни реактори

Компанията NuScale обещава високоефективна електролиза с установките

Компанията NuScale, която е създадена през 2007 година с подкрепата на правителството на САЩ и властите в щата Орегон, представи нов проект за компактен атомен реактор, предназначен за производство на водород чрез електролиза.


горивни клетки


Водородът може да се използва за задвижване на електрически превозни средства. Той се зарежда в резервоари под високо налягане и оттам отива в горивни клетки, където се генерира електричество по време на процеса, противоположен на електролизата. В резултат на това можете да се създаде електрическа кола, която не изисква дълго зареждане и за която няма екологични проблеми при производството и изхвърлянето на батериите.

Досега, обаче, проблемът с производството на водород остава сериозен. Около 95% от този елемент сега се извлича от природен газ, което го прави не много по-екологичен от другите изкопаеми горива. Алтернатива са инсталациите за производство на водород чрез електролиза от вода, използваща чисто електричество от слънчеви панели или вятърни турбини. Този метод обаче е скъп, а самите заводи за подобен процес са твърде масивни.


горивни клетки


Новите модулни реактори на NuScale са по същество компактни атомни електроцентрали. По време на часове с ниска консумация на електроенергия, те могат да започнат процеса на електролиза на водна пара, нагрята до 850 градуса по Целзий, като я разлагат на водород и кислород. Този метод позволява да се получат до 50 тона водород на ден от един реактор.

Компанията не казва защо техните компактни реактори са по-добри от традиционните големи атомни електроцентрали, където на теория също може да се произвежда и водород. Логично е обаче да се приеме, че създаването на много компактни станции вместо няколко големи ще избегне много проблеми със съхранението и транспортирането на водорода, синтезирайки го в непосредствена близост до потребителите.

Последното съобщение на компанията не казва нищо за момента на стартиране на производството на серийни ядрени реактори от нов тип. По-рано обаче се предполагаше, че първите индустриални реактори от NuScale ще се появят до края на 2020 година.

0 от 500