IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla може да погълне само Mercedes, твърди Reuters

При 74 млрд. долара капитализация на Daimler, Мъск даже не трябва да пита акционерите си за одобрение

Tesla e готова и има ресурса да погълне някой от класическите автомобилни производители, и логиката говори, че това трябва да е германският гигант Daimler, пише уважаваният анализатор на Reuters Кристофър Томпсън.
  
  
Musk Mercedes
   
   
Американският производител на електромобили държи едва 0.8% дял от световния пазар, и не разполага с кой знае какъв оборотен капитал. В последната година обаче цената на акциите му скочи няколко пъти и в момента пазарната капитализация на компанията надхвърля 540 милиарда долара, което дава достатъчен ресурс за поглъщания. Пазарната капитализация на Daimler, който произвежда марките Mercedes и Smart, е едва 74 милиарда долара.

Евентуално сливане на двете компании може да е взаимоизгодно, смята Томпсън. Американските конкуренти на Tesla, начело с GM и Ford, не са особено атрактивни за бизнес модела на Илон Мъск. Германската BMW би допълнила чудесно липсващите звена в Tesla, но тя е преди всичко семейна компания, притежание на наследниците на фамилията Квант, и е извън обсега на Мъск. Volkswagen също е е интересен, пък и Мъск и шефът му Херберт Дийс неведнъж демонстрираха приятелски отношения. Но концернът от Волфсбург похарчи десетки милиарди, за да подготви своя собствена електрическа офанзива, и едва ли би обезсмислил тази инвестиция. Японските компании също са малко вероятна цел, защото историята е показала, че сливания с тях се осъществяват изключително трудно.
  
  
Mercedes EQC
EQC, първият изцяло електрически модел на Daimler, трудно може да се нарече "успешен" 
   
   
Daimler обаче отговаря чудесно на всички изисквания. Компанията има опит в качественото производство на луксозни модели - нещо, което Tesla въпреки премиум цените си още не успява да постигне. Освен това марката Mercedes има много силно присъствие в Европа и Китай, двата основни електрически пазара в обозримо бъдеще. На всичкото отгоре двете компании вече са имали връзка помежду си - в миналото Daimler притежаваше малък дял от Tesla. Германците на свой ред срещат трудности в прехода към електрическо задвижване - първият им чисто електрически модел, EQC, се продава доста вяло и на нито един пазар не е дори в челната десетка.
    
   
Mercedes Sprinter
Спекулации за възможен съюз с Mercedes се появиха още преди година, когато Мъск се изказа необикновено ласкаво за новия Sprinter
  
   
На всичкото отгоре Мъск би могъл да осъществи подобна сделка, без дори да се допитва до акционерите си. Подобно съгласие е необходимо при увеличаване на капитала с повече от 20%, което при сегашната капитализация означава праг от 108 милиарда долара. Daimler e по-евтин от това. Самият Илон Мъск подчерта в интервю за германското издателство Axel Springer, че няма намерение да търси враждебни поглъщания, а е отворен към доброволни и приятелски сливания. "Ако някой ни каже: хей, мислим, че ще е добра идея да се слеем с Tesla, със сигурност ще проведем този разговор", обясни Мъск пред шефа на издателството Матиас Дьопфнер.

В четвъртък акциите на Tesla поскъпнаха с 4.3% и затвориха търговията при 593.4 долара. Тези на Daimler поевтиняха с 1.4% и струват 68.6 долара.
   
    

0 от 500
  • #47
    4 rate up comment 1 rate down comment
    scott ( преди 3 години )
    интересно, ше се казва месла или терцедес?
  • #46
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Авто ( преди 3 години )
    Ще погълне Мъск.... Нещо бяло и топло, но не и Мерцедес!Който кара Мерцедес знае за какво говоря.
  • #45
    3 rate up comment 6 rate down comment
    К. К. ( преди 3 години )
    Карам плъгин с ел обхват по каталог 50 км. Лятото минавам градско 40 км, зимата 30. Без никакви икономии, с парно клима и пр. Не цапам. На магистралата съм неудържим и минавам 1000 км без зареждане... Какво каза някой за плъгините?
  • #44
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Американците
  • #43
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 38 от 35 ( преди 3 години )
    Приятелю, много добре знам, как функционират финасовите пазари. Аз играя успешно на тези пазари повече от 15 години. Затова заставам 100% зад думите си.
  • #42
    12 rate up comment 9 rate down comment
    Императорът ( преди 3 години )
    Само пълен *** може да си помисли такова нещо: компания с 0 печалба да погълне компания с милиарди печалба !!! Кой луд ще обмени акции с Р/Е 20 за акции с Р/Е 1200 и то с печалба от продажба на въглеродни квоти, а не от основна дейност? Акциите на теслата са надценени стократно сравнени с тия на Даймлер. То е ясно, че Мъск се натиска, за да заграби милиардните печалби на немците... ама какво получава Даймлер от сливането? Едно огромно НИЩО.
  • #41
    6 rate up comment 19 rate down comment
    Готин ( преди 3 години )
    До края на 2021 г. , Мъск ще бъде минимум в управителният съвет на Мерцедес. Признавам го за най големият играч на планетата. Помните ли как преди една година уж фалираше. По-евтини акциите на Тесла и след това ги изкупи. Сега са три пъти по скъпи. Така ще стане и с ,,немските каски,,. Кораба им потъва, особено с това ново недоразумение ,,S,, класа.
  • #40
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Японеца ( преди 3 години )
    До 9! Говоря за самозареждащи се хибриди! Плъг ин е пълна глупост! Спират ги!
  • #39
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Ще погълне, ама... ( преди 3 години )
    яко ще се задави на трите шипа от Звездата!
  • #38
    4 rate up comment 3 rate down comment
    до 11 ( преди 3 години )
    То или четеш избирателно, или имаш избирателна паметСтатия в Аутомедия: "10 ключови въпроса за електромобилите" от 04.12.2020, точка 8: Жил Норман: "Имаме достатъчно капацитет за рециклиране на батериите. Един батериен пакет има около 25 години живот"