IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-калното автомобилно състезание в света

Klaperjaht много прилича на пистова гонка - само че без асфалт и дори, на моменти, без твърда земя под колелата

2020 не беше от най-добрите години за моторните спортове, меко казано. Повечето атрактивни състезания или отпаднаха от календара, или се проведоха без публика. Но имаше и няколко ярки изключения - начело с може би най-калното мероприятие в историята на автомобила.
  
  
 
  
    
Казваме "може би", защото все пак никой не се е нагърбил да претегли количествата кал в надпревари като Rainforest Challenge в Малайзия или пък легендарната Camel Trophy в джунглите на Централна Америка. Но и да беше, има голяма вероятност естонското Klaperjaht да излезе на първо място.

В превод името означава "Лов с хрътки". Но Klaperjaht не е типичният трофи рейд с получаване на точки, или пък зрелищно трасе с препятствия за всъдеходи. Не, естонското състезание си е чиста кръгова автомобилна гонка, само че без пътища.
 
 
Klaperjaht 2020
  
  
В нея участват офроудъри в четири категории - ТР1, ТР2, ТР3 и 4х4 Open. Даже и форматът е като при пистовите състезания: петъкът е за квалификациите, а съботата и неделята - за основните стартове. А покрай неописуемо калното трасе винаги има хиляди зрители - включително и тази година, напук на Ковид-19 и "мерките" срещу него.
   
    
Вижте най-калното състезание за годината в ГАЛЕРИЯТА:

 

0 от 500