IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто как изглежда катастрофа с 4200 автомобила

Започна небивало сложната операция по изваждането на съсипаните Hyundai и Kia от Атлантика

Автоморгите в американските щати Джорджия и Южна Каролина са изправени през истинско цунами от чисто нови, но разбити до неузнаваемост кросоувъри Hyundai и Kia. Автомобилите, общо 4200 на брой, бяха основният товар на обърналия се край американския бряг транспортен кораб Golden Ray. Операцията по изваждането му от плитчините започна успешно с изрязването и повдигането на първия сегмент от корпуса.
  
  
корабокрушение, Golden Ray, Hyundai\
Снимките са на Инженерния корпус към американската армия, от поделението му в Савана
   
   
200-метровият Golden Ray, с водоизместимост 71 178 тона, се килна във водите на пролива Сейнт Саймънс през септември. Точната причина още не е съвсем ясна, говори се за грешки при разпределението на товара и баласта. Корабът бе регистриран на Маршаловите острови, но се стопанисва от Hyundai Glovis, транспортната компания на корейския автомобилостроителен гигант. Товарът му е състоеше почти изцяло от големи кросоувъри с марките Hyundai и Kia, произведени в заводите на компанията в Мексико и предназначени за пазарите в Близкия изток.

Необичайно сложната операция по изваждането на кораба от водата се ръководи от инженерния корпус на американската армия. За целта те ползват кораба-кран Versabar VB 10 000, разработен едва преди десетина години за спасяване на повредени нефтени платформи.
  
   
корабокрушение, Golden Ray, Hyundai
   
    
VB 10 000 се състои всъщност от два плавателни съда, които носят помежду си арките на гигантския плаващ кран с товароподемност 7500 тона. Потъналият кораб ще бъде разразян на секции с тегло до 6000 тона и извозен на части до брега за претопяване.
Най-вероятно същата ще е и съдбата на автомобилите. Повечето от тях са се откъснали от крепящите ги въжета при преобръщането и са тежко повредени.


Още снимки от уникалната операция вижте в ГАЛЕРИЯТА:


0 от 500