IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda Enyaq iV ще звучи като звездолет

Електрическият SUV получи система AVAS, настроена от композитори

В Европа, а и на много други пазари, електромобилите по закон трябва да разполагат с активна система, наречена Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), която да издава изкуствен звук, за да отбележи движението на дадена машина на пътя. Или казано иначе - да имитира звука на двигателя, както е при конвенционалните коли.


Skoda Enyaq


За своя нов електрически кросоувър Enyaq iV, от Skoda не са искали да звучи като някаква прахосмукачка или миксер. Затова, чехите са направили, по техните думи, една от най-изтънчените и хармонични звукови системи в индустрията. Проектът е разработен в тясно сътрудничество с екип от композитори.

За разлика от други автомобилни производители, които се опитват да имитират звука на двигател с вътрешно горене, активната акустична система при Enyaq е "по-електронна и футуристична". Самият звук ще бъде излъчван от система говорители, вградени в предната част на автомобила. Широколентовите говорители и електрониката са напълно интегрирани в малка кутия, монтирана върху модула за охлаждане на батерията.

"Enyaq iV е изцяло електрически автомобил, така че беше предизвикателство да създадем звук, който да съответства на идентичността на машината. Звукът бе фино настроен в акустичната лаборатория на Volkswagen Group с идеята да е коренно различен от този на повечето електромобили и на плъг-ин хибридите", заявява Павел Орендас, който ръководи екипа на компанията по отношение на AVAS.

Може да чуете "космическия" звук на Skoda Enyaq iV тук:

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Интересно, че новата фабия ще има същата платформа и двигатели като Скала. Интересно е и че ще има четвърто поколение на Ситиго, чието първо поколение беше спряно от производство.
  • #17
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Гостилничаря ( преди 3 години )
    И как звучи звездолет, интересно!? Как знаят какъв е звука на нещо, което е все още далеч в бъдещето!? И точно пък Шкода ли ще издава звук от бъдещето!? Едва ли......!!!
  • #16
    0 rate up comment 2 rate down comment
    :)))) ( преди 3 години )
    Това е ънистрайвъбъл! Къса нерви! Искам си V6/V8 симфония!
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    Бръмчо, споко, няма да стане за един ден, еле пък в България този преход ще отнеме десетилетия повече от цивилизованите страни.Една леличка от нашия блок има едно китайско Kiwi и си му спуска кабела от терасата и си го зарежда. Я си представи сега от всеки стълб за улично осветление на примерно произволен булевард как има по 4-5 контакта и най-близките 4-5 коли до стълба си включват по едно кабелче и си цоцат точец на нощна тарифа и всичко това през едно приложение да се плаща автоматично?!
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ама ти не знаеш
  • #13
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Даскалицата ( преди 3 години )
    - А сега, Петърчо, кажи чичковците от вашия блок как си зареждат колите?- Еми ходят на бензиностанцията!- А като всички коли са електрически, как ще си зареждат колите, Петърчо?- Еми ще ходят на електростанцията!- Браво, моето момче! Видя ли, че можеш сам!
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Бръм ( преди 3 години )
    То хубаво да си вземеш електрическа ама като оставиме цената настрана, много ми е любопитно тия електрически коли къде ще се зареждат като няма никаква инфраструктура... Направо си представям N етажен блок в столичен комплекс, всеки пуснал по един разлонител и чака да му се зареди колата хаха
  • #11
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Сър Джон ( преди 3 години )
    Светът уверено крачи към пълно изперерастяване
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    80 kW-вата в Германия е 40 и няколко хил евра. Значи като дойде тук ще можем да се надяваме на 80к лв
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    bg ( преди 3 години )
    Абе добре изглежда Шкодичката. Ако и цената и е добра защо да не си вземеш.Става въпеос за ел. коли. Тука старата слава на премиум марките вече не играе, защото това си е нов тип автомобил и всички започват с равен старт