IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda Enyaq iV ще звучи като звездолет

Електрическият SUV получи система AVAS, настроена от композитори

В Европа, а и на много други пазари, електромобилите по закон трябва да разполагат с активна система, наречена Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), която да издава изкуствен звук, за да отбележи движението на дадена машина на пътя. Или казано иначе - да имитира звука на двигателя, както е при конвенционалните коли.


Skoda Enyaq


За своя нов електрически кросоувър Enyaq iV, от Skoda не са искали да звучи като някаква прахосмукачка или миксер. Затова, чехите са направили, по техните думи, една от най-изтънчените и хармонични звукови системи в индустрията. Проектът е разработен в тясно сътрудничество с екип от композитори.

За разлика от други автомобилни производители, които се опитват да имитират звука на двигател с вътрешно горене, активната акустична система при Enyaq е "по-електронна и футуристична". Самият звук ще бъде излъчван от система говорители, вградени в предната част на автомобила. Широколентовите говорители и електрониката са напълно интегрирани в малка кутия, монтирана върху модула за охлаждане на батерията.

"Enyaq iV е изцяло електрически автомобил, така че беше предизвикателство да създадем звук, който да съответства на идентичността на машината. Звукът бе фино настроен в акустичната лаборатория на Volkswagen Group с идеята да е коренно различен от този на повечето електромобили и на плъг-ин хибридите", заявява Павел Орендас, който ръководи екипа на компанията по отношение на AVAS.

Може да чуете "космическия" звук на Skoda Enyaq iV тук:

0 от 500