IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да намерим подходящото моторно масло за нашия автомобил?

Какво е вискозитет и как влияе възрастта на колата върху избора ви

Като се имат предвид всички различни опции на моторни масла, които се предлагат на пазара, изборът на подходящото за вашата кола може да изглежда като трудна задача. Въпреки че има планина от информация в интернет за различните избори на моторно масло, първата стъпка е честно казано съвсем проста.

Погледнете в ръководството на автомобила си
В ръководството на вашия автомобил ще има информация за препоръчаното тегло на маслото, независимо дали това е стандартен формат като 10W-30 или нещо по-необичайно. Това число се отнася до вискозитета (или дебелината) на моторното масло, което трябва да използвате.
   
   
Моторно масло, Орбико
   
   
Какво е вискозитет?
Вискозитетът се отнася до устойчивостта на течността. Моторното масло се оценява и идентифицира по неговия вискозитет, който определя способността му да тече. На пазара се предлагат два вида моторно масло: масло с един вискозитет и масло с много вискозитет. Почти всяко превозно средство е проектирано да работи с масло с много вискозитет. Колкото по-малко е числото, толкова по-тънко е маслото и толкова по-лесно тече. Например в моторно масло 10W-40 двете числа означават, че това е масло с много вискозитет. 10W е индекс, който се отнася до това как маслото тече при ниски температури (през зимата); 40 се отнася до това как тече при високи температури.
  
За да изберете правилното масло, задайте си следните въпроси:

Какъв вид масло сте използвали? Ако автомобилът ви работи добре, няма причина да сменяте марки.

Какъв вид моторно масло препоръчва ръководството на вашия автомобил? Ако вашето превозно средство все още е в гаранция, използването на нещо различно от препоръчаното масло може да обезсили гаранцията за ново превозно средство.

Има ли резки промени в температурата там, където живеете? Многотегловните масла покриват диапазон от температури. Колкото по-ниска е цифрата преди „W“, толкова по-добре моторното масло работи в студено време.

На колко години е вашата кола? Ако имате старо превозно средство, което е работило с еднотегловно масло през по-голямата част от живота си, то е натрупало доста утайки, тъй като някои еднотегловни масла нямат пречистващ препарат в себе си.

Колко износен е двигателят на вашето превозно средство? Ако вашият автомобил е изминал много километри в продължение на няколко години и е работил с моторно масло с 30 или 40 единични тежести, то това с много тегло не е достатъчно дебело, за да смаже износените части на двигателя, които са станали по-малки, докато се износват , оставяйки по-широки пространства между тях. За да поддържате маслото достатъчно дебело, за да запълните тези празнини, преминете към по-тежко масло с едно тегло, когато автомобилът ви остарее и започне да работи по-грубо или да изгаря маслото по-бързо.  

Специални приложения в интернет
Ако все още ви се вижда трудно да изберете сами правилното моторно масло за вашата кола, в интернет пространството има разработени приложения, които ще ви улеснят с избора. Едно такова е приложението на Shell – Shell LubeMatch, което с въвеждане на базисна информация за колата ви автоматично избира подходящото за вас масло.