IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 начина да пестите гориво през зимата

По-високият разход през този сезон се дължи колкото на студа, толкова и на шофьорски грешки

На теория разходът на гориво през зимата би трябвало да е по-нисък: студеният въздух е по-плътен, и осигурява по-добри смеси (същото нещо, което иначе в някои двигатели прави междинният охладител, или intercooler).
Само че теорията, както добре знаете, невинаги съвпада с практиката. В истинския живот зимният разход е по-висок от летния, понякога осезаемо. Това се дължи и на обективни фактори, и на шофьорски грешки.
 
   
зима, зимни условия, сняг


Обективните фактори са ясни: зимните гуми, които имат по-високо съпротивление на търкаляне; постоянно включеното парно и всевъзможните отоплители - за стъклата, за чистачките, за седалките и волана; сгъстяването на маслото в лагерите заради ниските температури, което повишава триенето. За тези неща не можете да направите нищо.
Но има и немалко субективни фактори, които увеличават консумацията в студа, а те вече зависят и от вас.
   
    
Начините да пестите гориво през зимата (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #6
    22 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най-много се пести като си седиш вкъщи
  • #5
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Dido ( преди 3 години )
    Много ми е интересно с инжинери от кои компании производители има контакт безимения автор от Аутомедия,че чак неофициална информация и съвети му дали!Като запалите колата да подгрява и започнете да я чистите,не знам колко гориво ще спестите,ама риска някой да я гепа докато чистите задното стъкло ще ви струва доста по скъпо от студения старт и няколко грама повече нафта. 2-3мин на празен ход са напълно достътъчни да започне ноемално мазане на двигателя и после си карайте в нормални обороти ....
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 3 години )
    Ако първо прочетеш статията, ще ти е по-лесно да правиш summary :D
  • #3
    13 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 ( преди 3 години )
    Работата на празен ход е забранена от закона. Но абсолютно никой не го спазва и не се опитва да го налага, разбира се. Нищо няма да ти изтънее :D
  • #2
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Градски неволи ( преди 3 години )
    Зима, мъгла, горят печки, гуми, дръвье, всеки подгрява на място и чисти, бълват се астрономически количества отрова, листа няма да отделят малко кислород, мъгла тегне не помръдва грам отровния облак - същински АД!
  • #1
    16 rate up comment 9 rate down comment
    теслЪ ( преди 3 години )
    "Накратко: сутрин запалете колата, след това почистете снега, леда .." - наравете го в Грмания и ортфейла ще изтънее сериозно!