IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

7 начина да пестите гориво през зимата

По-високият разход през този сезон се дължи колкото на студа, толкова и на шофьорски грешки

На теория разходът на гориво през зимата би трябвало да е по-нисък: студеният въздух е по-плътен, и осигурява по-добри смеси (същото нещо, което иначе в някои двигатели прави междинният охладител, или intercooler).
Само че теорията, както добре знаете, невинаги съвпада с практиката. В истинския живот зимният разход е по-висок от летния, понякога осезаемо. Това се дължи и на обективни фактори, и на шофьорски грешки.
 
   
зима, зимни условия, сняг


Обективните фактори са ясни: зимните гуми, които имат по-високо съпротивление на търкаляне; постоянно включеното парно и всевъзможните отоплители - за стъклата, за чистачките, за седалките и волана; сгъстяването на маслото в лагерите заради ниските температури, което повишава триенето. За тези неща не можете да направите нищо.
Но има и немалко субективни фактори, които увеличават консумацията в студа, а те вече зависят и от вас.
   
    
Начините да пестите гориво през зимата (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #16
    0 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Az 1 otvaryam predniya kapak i prava oglet na vsicko , gumi islet tova startiram motora. I si piya kafeto 20 minuti. I slet tova otivam dasi vlrsa zadacite.
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #14 е щом чичо Искрен е казАл.. така е! нема да спориме!
  • #14
    6 rate up comment 3 rate down comment
    До 14 ( преди 3 години )
    Точно на това изпилено БМВ подгрева е далеч по важен от двигател на 20 години. Иначе и аз подгрявам - 1 минута на празни, една на около 1800 оборота и след това бавно спокойно докато не мине на газ - тоест при 35 градуса на антифриза. Оттам вече си позволявам и над 2000 оборота.
  • #13
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Владислав ( преди 3 години )
    Само това ще кажа последно а вие си правете изводите.Има канал в ю-туб за автомобили ,български е и има един човек ,потърсете в Гугъл" чичо искрен" .Човека е фен на БМВ и има М5 competition от 2019г. Във видеото сам казва че подгрява преди да потегли!! Кола за 300,000 лв минимум и 600 к.с..Има и още модели,Абе човек с пари.Щом той за тази кола която е с куп екстри и подгреви на какво ли не ,казва ,че задължително подгрява за минута не Знам какво друго да кажа ........
  • #12
    20 rate up comment 6 rate down comment
    Владислав ( преди 3 години )
    И после защо колите са буклочиви и смотани независимо дали са внос или са от собственик тук в БГ.Ама какво ли се очудвам! Вие карате гуми на 8 сезона ,купувате втора употреба зимни гуми и то само на задвижващите колела пък после искам колата да е поддържана правилно ! Като същия дето е коментирал,че пали и тръгва,не чака нищо.Това,че маслата на всички системи са станали на боза и са се утаили кои ли ти гледа ,пали и газ пък после ревете при маистора.
  • #11
    33 rate up comment 1 rate down comment
    Владислав ( преди 3 години )
    Абе не мога да повярвам какви " умници" пишат тук.Вие от физика и химия в базово ниво знаете ли ? Поне от 8-9 клас ? Вие като станете от сън веднага ли почвате да бачкате или поне се обличате и си миете зъбите и лицето или поне кафе пиете? Като колата се е удървила на -5 например цяла нощ тия масла и смазки на какво мислите че приличат и къде са отишли?Дайте им поне минута, две да се разхвърлят по механизмите.....ако за тия 300 грама гориво сте допрели... И после що купуваме трошляци?
  • #10
    12 rate up comment 28 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пълна глупост е да се подгрява съвременен двигател на място, пък било то и за 1-2 минути. Единственото, което е нужно, е да се кара леко и умерено докато стрелката на температурата не заеме нормалното си положение, показващо, че двигателят е загрял. Какво си мислите, че спестявате на двигателя когато автомобилът стои? Пак има *** и пак му трябва мазане. Винаги паля и тръгвам и за половин милион километра не съм имал проблем с двигателя.
  • #9
    16 rate up comment 6 rate down comment
    пропов ( преди 3 години )
    Аз живея в Германия и досега над 2 год. никой не ме е глобил. Сутрин паля колата, паля и цигара. Ако не се обдуха предното стъкло малко да омекне, стъргането няма шанс. Става дума за няма и 3 минути. Ако в 5и30 сутринта стържа твърдия лед по стъклото, със сигурност ще изнервя повече комшиите. Така че не изпадайте чак в такива крайности. Това забранено , онова забранено. Все пак сме хора и няма да се държим като програмирани роботи.
  • #8
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Работата на празен ход е забранена в някои държави на ЕС заради екологията.
  • #7
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Дидо, то това пише бе, минута и половина - две на празен ход. А както означава "някой да я гепа"? :D