IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen вдига мерника и на Polo?

Компактният модел ще бъде заменен от електромобил

Volkswagen иска да продава над милион електромобила годишно до 2025 година, като голяма част от тях ще реализира в Европа. Това би могло да доведе до края на един от най-старите модели на германците - Polo.


volkswagen polo


Компактният Volkswagen Polo е на пазара от 1975 година, тоест откакто там е и Golf. И неизменно е сред десетте най-продавани коли в Европа. Но пазарните условия се променят и електромобилите стават все по-важни, особено за транспорт в градовете.

Вече се разбра, че VW готви най-малкия и евтин електромобил ID.1, който да се настани на мястото на up! и електрическата му версия. Сега става ясно още, че германците работят усилено и по ID.2, който да се настани в нишата на Polo. Новият модел ще е подобен на актуалния ID.3, но разбира се ще е с по-компактни размери.

Двата най-малки електрически модела на Volkswagen ще са с с цена, гравитираща около 20 - 25 хиляди евро. За да я постигнат, германците ще заложат на литиево-фосфатно-стоманени батерии. Както и ID.1, така и ID.2 се очакват на пазара през 2023 година.

Така, много е вероятно Polo да последва съдбата на Passat седан и up! в Европа и да изчезне от автомобилната карта. Или пък поне за даден момент двата компактни модела да живеят паралелно, както се случва при конкурента Peugeot 208, който се предлага в конвенционална и електрическа версия.

0 от 500