IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai и Kia бяха глобени с 81 млн. долара

Санкцията е заради проблемни мотори и може да бъде увеличена

Националното управление за безопасност на движението (NHTSA) приключи своето разследване за проблемите двигатели, поставяни на модели на Hyundai и Kia. Двата корейски производителя бяха глобени с 81 млн. долара, като са задължени да инвестират още 56 млн. долара в повишаването на качеството и безопасността а тяхната продукция.


Hyundai


Още през 2017 година над 1,5 млн. автомобила от двете марки бяха вкарани в сервизите заради дефект в двигателя. Акцията засегна моделите Hyundai Sonata и Santa Fe Sport (2013–2014 година), а също така Kia Optima (2011–2014), Sorento (2012–2014) и Sportage (2011–2013).

Всички те са оборудвани с 2,0- и 2,4 литрови мотори от семейството Theta II, при които бе открита опасност от попадането на метални стружки по време на движение, които да увредят задвижващия агрегат. Корейският производител беше принуден да замени проблемните двигатели, но от NHTSA установиха, че Hyundai и Kia умишлено са се забавили със сервизната акция и не са подали коректни сведения за дефекта.

Сега Hyundai трябва да плати 54 млн. долара глоба и да инвестира още 40 млн. долара в създаването на нов изпитателен център с лабораторията в САЩ. Ако компанията не изпълни предписанията на властите, ще бъде глобена с още 46 млн. долара.


Hyundai


При Kia глобата е 27 млн. долара, а още 16 трябва да бъдат инвестирани в повишаване на качеството и безопасността. Допълнителна глоба, в случай на неизпълнение на предписанията, е 27 млн. долара.

Снимки: Hyundai

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 3 години )
    Те хубаво глобяват, ама къде ще отидат парите?! В потърпевшите собственици или ще влязат в административните каси? Щото второто си е чиста проба рекет и злоупотреба с власт за собствено обогатяване. И въпроса с парите от огромните глоби дето се налагат напоследък е сериозен. Разни комисии съдят наляво и надясно частни компанни уж в интерес на потребителите, ама всъщност за потребителите файдата е...
  • #2
    8 rate up comment 3 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 3 години )
    Кое е това национално управление, ние да не би да се превърнахме от колония в щат?Тези, дето не могат да направят една свестна кола, глобяват.Наглост.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Маринов ( преди 3 години )