IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia спира най-продавания си модел в България

Dokker ще се предлага до март, с него си отива и миниванът Lodgy

Най-продаваният модел на Dacia в България - лекотоварният Dokker, който има и пътническа версия, ще бъде спрян от производство през март, съобщиха от румънската компания.


Dacia Lodgy


Неговото място ще заеме напълно нов модел, чиято разработка вече е приключила. Заедно с Dokker от пазара си тръгва и миниванът със 7 места Lodgy (на снимките), чиито продажби в Европа не вървят никак добре.

Според CarSalesBase, през миналата година Dacia е продала само 29 000 бройки от Lodgy в Европа, което явно не отговаря на плановете на марката и затова тя ще изтегли модела от пазара. А оставената от него празнина ще бъде запълнена с напълно нов автомобил - SUV със 7 места, съобщава френското издание Largus.


Dacia Lodgy


Според информациите, моделът с кодово име RJI ще бъде ще бъде изграден на платформата CMF-B. Тя се използва за новите поколения на Logan и Sandero, както и за наследника на Dokker. На нея са изградени още новите Renault Clio, Captur и Nissan Juke. За да побере двете допълнителни седалки, румънският модел ще има по-дълго междуосие.

Новият кросоувър ще получи 1.0-литров бензинов двигател TCe, развиващ 100 и 120 к.с., и 1.3-литров TCe със 140 и 160 к.с. Втората версия ще бъде част от "мека" хибридна система с 12V. Ще има и вариант на газ, както и модификация със система E-Tech от Clio, където тя развива 140 к.с.


Dacia Lodgy


И докато Lodgy се сглобява в Мароко за европейския пазар, новият SUV, който ще се разположи над популярния Duster в гамата на марката, ще се произвежда в завода на Dacia в Питещи (Румъния). Очаква се, че премиерата на модела ще е през лятото на 2021 година.

Снимки: Dacia

0 от 500
  • #1
    58 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Dokker е много хубава кола с лесно управление и масивен и дори леко спортен диазйн за баничарка, най-хубавата баничарка на пазара. И без проблеми прави 400 000-500 000км., така че не чакай скоро да изчезнат от пътищата.