IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е важно колата ни да използва най-доброто моторно масло?

Колкото по-евтино и некачествено масло се закупи, толкова по-вредно е за автомобила

Моторните масла са кръвта на една кола. Освен, че смазват вътрешността на двигателите на нашите коли, те се грижат и за почистването им. Двигателното масло е ключът към дълголетието на един автомобил. 


Shеll Hеlix Ultra PurePlus


Независимо от финансовите възможности на всеки един шофьор, той не трябва да пести от пари за моторно масло за автомобила си. Тук важи максимата -  евтиното излиза скъпо. Колкото по-евтино и некачествено масло се закупи, толкова по-вредно е то за колата, нейното пълноценно функциониране, издръжливост и дълголетие на двигателя. 

В днешно време на пазара се предлагат редица видове моторни масла, а продукцията им се усъвършенства с всеки изминал ден. Често обаче потребителите допускат грешки в избора си на масло, поради непознаването на видовете масла, техните различия и най-модерните тенденции в разработването на този жизненоважен за колата продукт.

Ето, кои са и основите разновидности на моторните масла в днешно време и какъв би бил най-подходящият избор за един модерен шофьор на градски автомобил: 

Най-общо казано, видовете двигателни масла са минерални, синтетични и полусинтетични. Минералните масла се извличат директно от нефта чрез дестилация. До голяма степен тяхното качество зависи и от качеството на нефта и условията, чрез които той е набавен. Обикновено е необходимо добавяне на редица добавки към него, за да се достигне поне до минималните показатели за качество и устойчивост. В състава им са налични редица остатъчни вещества, които освен, че скъсяват живота им (5000-6000 км), ги правят и нискокачествени.  

Добавките към минералните масла създават така наречените полусинтетични масла. В тях има елементи, които ги доближават до третия вид масла - синтетичните, но основата им е минералните масла. Животът им е значително по-дълъг - над 10 000 км, а качеството им превишава това на минералните. 

Синтетичните масла са върхът на съвременната авто-инженерна наука.  Синтетичното моторно масло от природен газ осигурява по-добра защита на двигателя и подобрява ефикасността му до такава степен, че намаляват разходите за гориво. Те са създадени по такъв начин, че да вършат отлична работа, без вредните качества на минералните масла. 

Пионер в разработването на синтетичните масла от природен газ e петролният гигант Shell. Серията им от моторни масла Shell Helix Ultra гарантира защита от напрежение и изхабяване на двигателя без значение с какво гориво се задвижва. 

Shеll Hеlix Ultra PurePlus е най-високият клас масло, предлаган от компанията. То показва висока резистентност, ефективност и защита при големи температурни разлики. От екстремна топлина, до екстремен студ, синтетичното масло на Shell е безспорният лидер. 

Подробна информация за иновативните моторни масла и тяхното приложение могат да се намерят тук.