IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо двигателят с вътрешно горене още дълго време ще е с нас

Няколко любопитни факта за агрегата, без който не можем да си представим автомобилната индустрия

Двигателят с вътрешно горене все още е най-разпространеният при автомобилите. И ще е така още доста време, макар електромобилите да стават все по-популярни и отделни държави да планират забраната за продажби на превозни средства с ДВГ след няколко години.


dwigatel


Вече има все повече хора които отричат конвенционалните двигатели, за сметка на електрическите, при това - не само от екологична гледна точка. Феновете на електромобилите освен всичко друго изтъкват техният моментален въртящ момент и по-добрата им динамика. Но пък кой не се е вълнувал от невероятния гърлен звук на масивен двигател или от свистенето на добре "надуто" турбо.

Така или иначе, двигателят с вътрешно горене все още е тук и ще ви разкажем няколко любопитни и забавни факта за него:

0 от 500
 • #11
  4 rate up comment 8 rate down comment
  До 7 ( преди 4 месеца )
  Ами затова в бъдеще ще се ползват водородни клетки. Сега все още хората са скептични към тях но това ще се промени до 10 години. Технологиите се развиват постоянно. Хората бяха скептични и към Тесла, а сега всички искат да карат на ток. Нещата се променят. А това да кажеш че липсата на шум е недостатък е голяма глупост! Шумът замърсява градската среда. Шумът е загуба на енергия. Те вече и на ДВГ им слагат синтетичен звук в купето заради регулациите. Колите са обезшумени така или иначе.
 • #10
  7 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  ДВГ работел на принципа на оръдието!!! Защо ли? Защото се слагало гюле с барут, по същата логика и Ракетата работи на принципа на стрелата, само че задвижването не е от тетива а от гориво, тоест нищо общо.
 • #9
  2 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  Трифазен ел. мотор с водно охлаждане + батерия с течен водород = бъдещето!
 • #8
  6 rate up comment 6 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )
  #6 Смешничко ти е, а на мен от толкова невежество ми се плаче. За екология трябва да постигнем нещо си наречено кръгова икономика - да не освобождаваме нови СО2 в атмосферата, а само да въртим съществуващите. Това е-мобила не го може! Да, щом има изгаряне има СО2, безспорно, но синтетичните горива са единствените, които на следваща фаза извличат същия този СО2 излязъл от ауспуха ти и го вкарват в резервоара - НЕ СЕ ДОБАВЯ НОВ! Батерията не може да го направи! И да не забравяме токсичността им!
 • #7
  7 rate up comment 5 rate down comment
  До 5 ( преди 4 месеца )
  И какви са проблемите на батериите? Единственият проблем в момента е че производителите не могат да насмогнат с търсенето. Батериите се рециклират на 90%. А водородът е вечна батерия която се рециклира на 100%.
 • #6
  11 rate up comment 3 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )
  #4 Никой не оспорва ел. мотора и предимствата му (липсата на шум е недостатък но как да е) въпросът е енергията която го задвижва и къде и как се съхранява. За е-мобилността проблема е в батериите, процеса им на производство е мръсен, токсичен, и унищожава огромни хабитати - а това може да се избегне! Всички негативи на батерията обезсмислят електромотора!
 • #5
  7 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  Нови горива.Хахаха ДВГ работи на принципа изгаряне затова е и ВГ а всеки процес на горене отделя въглероден диоксид.
 • #4
  12 rate up comment 6 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 4 месеца )
  #3 Не казвай хоп, преди да си скочил! Разработват се алтернативни екологични горива, всичко е въпрос на политическо решение, в момента едни подобаващо ограничени откъм ментален капацитет политици набиват пари в батерии - след 10 години, когато проблемите на батериите, а те ще са ужасно много и с ужасни последици се обърнат и ги ухапят отзад (както стана с дизела) ще бъдат низвергнати и забравени!
 • #3
  7 rate up comment 8 rate down comment
  Няма сравнение ( преди 4 месеца )
  Двигателят с вътрешно горене изобщо не може да се мери ел. мотор. Ел. моторът превъзхожда ДВГ по абсолютно всички параметри. Ефективност, икономичност, шум, здравина и всичко останало. Добре направен ел. мотор с течно охлаждане може да издържи десетки милиони километри. На практика ел. моторът без проблем надживява самия автомобил. Ел. моторът е най здравата част в автомобила. С ДВГ не може да се направи автомобил който хем да е бърз хем да е икономичен и здрав и да има дълъг живот.
 • #2
  4 rate up comment 15 rate down comment
  анонимен ( преди 4 месеца )
  Аре на бас че няма да е така.Двг си изчезва и процеса е необратим