IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрически всъдеход ще участва в рали "Дакар"

В основата на бъгито GCK e-Blast 1 е шаси от Peugeot 3008 DKR

Френският рали-пилот Герлен Шишери и основаната от него компания GCK Motorsport ще представи през следващото година електрически всъдеход, който ще участва в рали "Дакар". Това е първата крачка на екипа по пътя към реализирането на още по-амбициозен проект - създаване на бъги за рали-рейдове, задвижвано с водородни елементи.


GCK e-Blast 1


От GCK Motorsport твърдят, че създаденото вече бъги GCK e-Blast 1 ще се превърне в революция на всъдеходите състезания. В основата на машината е шаси от Peugeot 3008 DKR (победител в "Дакар" през 2017 и 2018 година), но вместо турбодизеловият V6 двигател с обем 3.0 литра (346 к.с. и 800 Нм) задвижването е поверено на специално разработен силов агрегат с мощност 340 к.с. и 1001 Нм. Капацитетът на батерията е 150 кВт/ч.

Премиерата на всъдехода е предвидена за януари, когато ще се проведе поредното издание на "Дакар". Бъгито няма да участва в ралито, но през следващата година ще се пробва в няколко други също много тежки надпревари. Това ще помогне на GCK Motorsport да реализира основната си идея - през 2024 година на старта на "Дакар" да застане бъги, задвижвано с водородни клетки.


GCK e-Blast 1


Що се касае до електрическия вариант, той ще участва в "Дакар" през 2022 година, като ще се продава на частни отбори, които проявяват интерес. Според Ерик Будо, генерален директор на компанията Green Corp Konnection, която е собственик на GCK Motorsport, бъдещето на рали-рейдовете зависи от скорошното преминаване на силови агрегати с нулеви вредни емисии.

Снимки: GCK Motorsport

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Долф Лундгрен ( преди 3 години )
    Да ползваш дизел за каквото и да било е все едно да се uзпърдuш на кисело зеле в киното. Някога във военно време 1915-та година може да е било нормално... Вече не!
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Дизеларов ( преди 3 години )
    Ще го зареждат с дизелов генератор, пренасян от дизелови камиони.