IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche Taycan влезе в "Гинес" с най-дългия дрифт на електромобил

Машината се "пързаля" над 40 километра за близо час

Тази есен валят всякакви автомобилни рекорди. Като започнем от спорното постижение на SSC Tuatara и минем през новия крал на Нюрбургринг от Mercedes. Сега и от Porsche са на ход със собствено уникално постижение, доста наелектризиращо. Буквално...


taycan drift


Porsche Taycan влезе в книгата за рекорди "Гинес" за най-дългия дрифт с електромобил. Постижението е постигнато в тестовия център на марката в Хокенхайм, където пилотът Денис Ретера е "пързалял" електричката в продължение на 42,171 км (или 26,1 мили) със средна скорост от 46 км/ч.

За целта, Ретера е навъртял 210 обиколки "с вратите напред" в посока срещу часовника на кръгло трасе с дължина 200 метра. Цялата сесия е отнела 55 минути, а автомобилът рекордьор е стандартен Taycan със задно задвижване.


taycan drift


Трасето е поддържано мокро по време на опита, но настилката не е била с еднаква консистенция, което изисквало голяма концентрация от пилота. Ретера заяви, че е доста изморително и напрегнато, но е повече от щастлив за постижението си.

За да бъде сертифициран резултатът, автомобилът е инспектиран внимателно преди и след опита, като е бил окичен с многобройни системи, GPS устройства и сензори, плюс камера на покрива, която документирала процеса от начало до край.

И тъй като подобно нещо трябва да се преживее, вижте видеото:

Рекордът на Taycan може да е впечатляващ, но е далеч от маниакалния дрифт с BMW от 2018 година. Тогава, инструкторът на марката Йохан Шварц "издрифти" в продължение на 8 часа BMW M5, навъртайки 374,2 километра. И междувременно бе дозареждан няколко пъти от успоредно дрифтещ автомобил.

Дали от Porsche ще се навият на нещо подобно: Taycan да бъде зареждан с електричество в движение от друга кола? За момента не ни се вярва, но всичко е възможно...

Повече снимки от атрактивния рекорд вижте в галерията:

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Ганю ( преди 3 години )
    Само немско и дизел се кара в България и байганювците не признават други коли. Нафтовите немски пърделници още дълги години ще пушат по магистралите в клета майка България.