IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar Land Rover обвини VW Group в кражба на технологии

Британиците поискаха спиране на продажбите на няколко германски модела в САЩ

Компанията Jaguar Land Rover официално поиска от Комисията за международна търговия на САЩ да забрани продажбата на няколко кросоувъра на Volkswagen Group на територията на страната. Причината е, че германският производител използва без разрешение патентованата от JLR система Terrain Response, съобщава изданието BloombergQuint.


Terrain Response


Сред "заподозрените" в измама автомобили са Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, VW Tiguan и няколко модели Audi, сред които, например, е и най-продаваният в Щатите кросоувър на Audi - Q5. Блокирането на техните продажби ще нанесе сериозен удар върху приходите на германския производител.

Проблемът в случая е, че системата Terrain Response, която в Land Rover определят като "отличителен знак" на своите модели, се поставя и на автомобилите на VW Group. При нея смяната на режимите на движение се осъществява само с натискане на еди бутон в салона. Освен на всъдеходите на Land Rover, тя се използва и на модели на Jaguar, като кросовъра F-Pace, например.


Terrain Response


Според представители на Land Rover, способността да се променят няколко параметъра с едно натискане на бутон е особеност именно на автомобилите на британската марка и на никой друг. Системата позволява на водача да избира между рясък, чакъл, кал, сняг и др. В зависимост от избора на режим, се променят текущите настройки на спирачната система, както и на работата на двигателя и на скоростната кутия, като повишават всъдеходните възможности на автомобила.

Както отбелязва BloombergQuint, юристите на JLR вече са дали под съд Bentley заради използването на нейната система Driver Dynamics, която се поставя на всъдехода Bentayga, като делото ще се гледа през февруари.


Terrain Response


В случая ще бъдат замесени и други модели на VW Group, с който Bentayga разделя своята платформа. Комисията по международна търговия вече е започнала собствено разследване, като решението се очаква през 2023 година. Засега от германския производител не коментират обвиненията на британския си конкурент.

Снимки: Jaguar Land Rover, VW Group

0 от 500
  • #3
    12 rate up comment 11 rate down comment
    Трака трак ( преди 3 години )
    Не могат да съдят никой.Защото тая триколка на мерцедес изобщо не е и автомобил.Второ пятентите си имат давност.
  • #2
    16 rate up comment 17 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    Що за глупост ! Явно хич не и вървят продажбите и се опитват да печелят по друг начин . По тази логика Мерцедес може да съдят всички производители че изобщо произвеждат автомобили защото идеята някога е била тяхна .
  • #1
    28 rate up comment 10 rate down comment
    radoslav ( преди 3 години )
    Сега интерсно е дали някой е патентовал да се използват четири гуми на автомобила и да започне да съди всички автопроизводители.