IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фордландия - провалената утопия на Хенри Форд (част 1)

Как Ford се опитва да индустриализира амазонската джунгла

В началото на 20-те години на миналия век автоиндустрията в Америка процъфтява, но е до голяма степен зависима от огромното количество каучук, което се внася от Шри Ланка. За да се избегне този монопол американски компании създават собствени плантации като например тази на Файърстоун в Либерия. Хенри Форд също иска да направи своя плантация, но не скрития му расизъм го отказва от Либерия и насочва към екваториалните гори на Бразилия. 


fordlandia ship docked
 

Ford добива слава и популярност в Америка чрез идеята си за поточна линия при сглобяването на автомобили. По думите на самия Хенри Форд, обаче, производството на коли е само страничен резултат от неговото изграждане на хора. Неговата практика да осигурява надница от $5 (150лв днес) на практика създава т.н. средна класа и го убеждава, че има капацитета да управлява повече от фабрика за коли.

Именно с тези мисли, Хенри Форд решава да създаде собствена плантация за каучукови дървета в сърцето на амазонската джунгла. След като плаща подкуп на правилните държавни лица в Бразилия, Форд става собственик на голям имот наречен Боа Виста на брега на река Тапахос.

Хенри Форд мразел експертите. По негови думи той уволнявал всеки работник, който посмее да се нарече експерт и може би за това в групата от около 200 човека, които Форд изпраща за да основат плантацията, едва двама са знаели португалски. За име на новооткритата плантация, която Форд смятал да разрастне първо в град а после в държава избрали Фордландия.

Планът на Форд бил в Мичиган да се построят заготовки за сградите на плантацията като водна кула, радио антена, генератор и т.н, и да се закарат със кораб до Бразилия. За целта купили два масивни парохода на старо и ги напълнили с провизии и строителни материали. Единият кораб дори пренасял вече сглобената водна кула на Фордландия, която си седи и до днес.

 

fordlandia ship in water


Още от самото начало проектът на Хенри Форд тръгва накриво: в тази част на джунглата в която се намира Фордландия няма пътища и единственият начин да се транспортират тежки товари е по реката, която е сравнително плитка в по-голямата си част. Експедицията на Форд с двата си огромни парахода не е знаела не само това, но и времето което избират да пристигнат във Фордландия съвпада със сухия сезон на Бразилия.

В резултат на това двата парахода са принудени да прекарат няколко месеца в реката преди дори да успеят да акостират и разтоварят товара си. Може би Форд е трябвало да се допита до експерт по климата на Бразилия преди да нареди на корабите да отплават. А през това време около Фордландия започват да се струпват местни жители, дошли от близо и далеч, привлечени от рекламите за добре платена работа, които Форд разпространява из Бразилия през това време.

 

fordlandia supplies on shore


След като параходите най-сетне са разтоварени започва дългият процес по обезлесяване на гъстата джунгла. По това време най-ефективният начин е бил чрез подпалване на гората с керосин и в резултат от това разчистване амазонската джунгла вижда най-големия пожар в историята си. Работата е тежка, около реката е пълно с комари и често температурата на въздуха превишава 40 градуса. Не след дълго много от ръководителите на плантацията дошли от климатизирани офиси се оплакват от лошите условия - вече са минали няколко месеца от пристигането им, а все още не са построени дори тоалетните.

 

fordlandia trees after burning


Всички тези проблеми се случват в самото начало на това провалено начинание, което трае почти 10 години преди да бъде закрито, и в следващата част ще ви разкажем за бунтовете, слабите опити на Форд да се сработи с местните жители и как от умрелия град се ражда ново селище обитавано днес.

Снимки: Henry Ford Archives

 

0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до 1 ( преди 3 години )
    "Мисленето е най-тежката работа и това вероятно е причината толкова малко хора да я вършат" - Хенри Форд. Ето и ти не помисли секунда преди на напишеш тази глупост. Все едно някоя раса ще ти бачка залудо, заради кафевите ти очи? Що не дойдеш да ми измиеш прозорците като си бял, нали не е за парите, ами заради работата? Човешката природа навсякъде е идентична. Цветът на кожата е просто нюанс като размера на обувките.
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Убедил се че е прав в расизма си , защото се оказало че хората са привлечени от обещания за големи пари, а не за работа-