IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо автономните коли все още са мираж

Спортна кола от сериите Roborace се заби в стена още на старта

Въпреки истеричните маркетингови напъни по отношение на автономно управляващите се коли, такова нещо като напълно самоуправляваща се кола все още не съществува. И няма да съществува поне още няколко години. Безпилотното шофиране по задръстени магистрали, тесни квартални улички и пътища с десетки завои ще е трудно в ясен и слънчев ден. Добавете сняг, дъжд, калпави шофьори или пътна инфраструктура като в България и нещата стават направо невъзможни.


roborace crash


Амбициите по отношение на автономните автомобили навлизат, логично, и в моторните спортове. Да изкараш самоуправляващ се болид на пистата, където той да гони максимални постижения е още по-голямо предизвикателство. И все още е нещо непостижимо.

Пресен пример е едно видео от сериите Roborace. Състезанието е сестринска надпревара на Формула Е, която ще се извършва с автомобили без пилоти. Машината на отбора SIT Acronis Autonomous стартира, но не само че не следва кривата на завоя след старта, а завива надясно и директно се удря в стената. И макар това да е грешка, която би допуснал и човек, в случая никой не е наранен, просто защото никой не кара колата...


Вижте нелепия инцидент:
 

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Технологията за управление на тези автомобили по повтаряща се писта и с постоянно наблюдение от оператори е съвсем друга от технологията, която трябва да управлява колите ни.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В момента пътна обстановка е една, след 1с е друга и събирането на данни, само по себе си не значи нищо, отделно че събирането на данни в ЕУ.. е малко по спецефично. . Колите трябва да са като един супер мощен компютър за да могат да обработят ситуациятя, която се променя за секунди. Гугъл бяха казали, че за да мже ИИ да разпознае обект им трябват поне 15мил. снимки за да го обучат и не става дума за "домашен" компютър, това което обработва инфото.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Безполезна статия със субективното лично мнение на един журналист. Основата на добрият автопилот е огромното количество данни с които да може да бъде трениран изкуственият интелект. От Тесла събират данни от всичките си автомобили вече доста години наред. Това не може да се сравнява с някаква малка екзотична компания за спортни автомобили които са понасъбрали малко данни и са отишли да се състезават.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    като гледам поколението след чернобил е много зле
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хал хабер си нямаш от написаното...