IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Летящ автомобил получи сертификат за движение в Европа

Струващият поне 300 000 евро PAL-V Liberty ще има и авиационен лиценз до две години

PAL-V Liberty, един от първите проекти за летящ автомобил, премина през финални тестове за хомологация и вече има разрешение за движение по обществените пътища в Европа.


PAL-V Liberty

За да получи сертификата за разрешение, чудноватата машина е преминала през сериозна тестова програма от февруари насам. Програмата е включвала интензивни тестове на високоскоростни трасета, проверки на емисиите и спирачките, както и замервания за шумово замърсяване. Така, подобно на всеки друг нов модел автомобил, летящата машина ще може да получи регистрационна табела и да се използва като нормална кола.

Хомологацията на Liberty като автомобил е поредна стъпка към авиационното сертифициране на модела. Дизайнът на PAL-V е в процес на такава сертификация от 2015 година насам под контрола на Европейската агенция за авиационна сигурност, а финализирането на процеса се очаква към края на 2022 г.


PAL-V Liberty


Преди да се проведат финалните 150 часа полети, PAL-V Liberty ще трябва да мине през още над 1200 други теста. Едва след това, компанията ще може да предлага доставки на клиентите. Самите клиенти пък ще трябва да преминат специално летателно обучение при специалисти на фирмита, подобно на това за пилотите на хеликоптери.

Видео на Liberty в движение по пътищата:


PAL-V Liberty e триколесно превозно средство, което може да се трансформира в жироплан в рамките на 5 до 10 минути. Името е съкращение от Personal Air and Land Vehicle или лично превозно средство за въздух и земя. Дело е на холандска компания, създадена от опитни специалисти.

Все още няма детайлна техническа информация за летящата кола, но от фирмата заявяват, че машината разполага с два авиационни двигателя Rotax. Знае се също, че теглото на летящата кола е 660 кг и ще предлага място за водач/пилот и още един пасажер.


PAL-V Liberty


Цената на новия хибрид започва от 300 000 евро, но първата серия от 90 машини, наречена Pioneer edition, ще струва половин милион евро. От компанията производител се хвалят, че има сериозен интерес към техния продукт, а над 80% от заявките са от клиенти, които нямат пилотски лиценз или опит с летателни машини.

Все още не е ясно кога ще стартира серийното производство на летящия автомобил. Не е ясно и къде ще се произвежда, като последната информация бе за изграждане на завод в Индия, откъдето моделът да се изнася към различните региони на света. 

Повече снимки на PAL-V Liberty вижте в галерията:

0 от 500