IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz взима още по-голям дял в Aston Martin

Британската марка ще си осигури достъп до хибридни технологии, без да увеличава разходите си

Компаниите Aston Martin и Mercedes-Benz подписаха ново споразумение, според което германският концерн Daimler ще се сдобие с 20% от акциите на британската марка. На свой ред тя ще получи достъп до най-новите технологии на германската производител.


Aston Martin DBX


Подобен ход ще позволи на Aston Martin да използва разработените от Mercedes-Benz системи за хибридни и електрически превозни средства, при това без да увеличава съществено разходите си за нови проучвания и разработки. Спестените пари ще бъдат насочени към разширяване на продуктовата гама на британската марка.

Компанията си е поставила за цел да достигне 10 000 продажби през финансовата 2024/25 година. За 2020 година Aston Martin е доставил на клиентите си 2752 автомобила, което е с 39% по-малко от 2019 година. Оперативната загуба на британската марка е 229 млн. паунда.

В Aston Martin планират освежаване на цялата си моделна гама, в която ще бъде включен първия SUV на марката - DBX (на снимката), както и още един напълно нов модел. Предвижда се и създаването на семейство автомобили със средно разположение на двигателя.

Според новия изпълнителен директор на Aston Martin и бивш директор на спортното подразделение AMG - Тобиас Мьоерс, британската компания няма да взима директно платформи на Mercedes-Benz и да разработва свои модели на тях. Компанията ще използва само германски задвижващи агрегати, като ще ги поставя на своите шасита.

Снимка: Aston Martin

0 от 500