IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е най-добрият пилот в историята? Не е Хамилтън и не е Шумахер!

Учен създаде математическа формула, която да даде отговор на въпроса

Постижението на Люис Хамилтън от 91 победи във Формула 1 му позволи да се изравни с Михаел Шумахер. Двама скоро ще имат и по равен брой титли - 7, което само засилва споровете за това, кой е най-добрият пилот в историята.


Формула 1


Изданието The Economist реши да използва математически модел, който е създаден от доктора по математически научи Андрю Бел от Университета на Шефилд. Той е разработен през 2016 година, като позволява да се изчисли колко успешна е била машината на пилота, както и неговото представяне зад волана. Отчитат се също така късметът на състезатели и грешките на неговите конкуренти на писта.

Сметките показват, че най-голям принос на техниката има при победите на Михаел Шумахер за Ferrari и на Люис Хамилтън за Mercedes-Benz. Те обаче също са се представяли на високо ниво като пилоти. Това не важи за Греъм Хил (BRM), който печели титлата през 1962 година, като неговият принос за това се оказва най-малък. През последните 20 години същото се отнася и за Фернандо Алонсо (Renault) през 2006 година.


Хуан Мануел Фанджо


Най-голям принос за победите от страна на пилота има Хуан Мануел Фанджо (на снимката) при спечелването на титлите през 1954, 1955, 1956 и 1957 година. Затова и легендарният аржентинец е признат за най-добрият в историята. След него се нареждат Джим Кларк, Ален Прост, Джеки Стюарт, Михаел Шумахер, Люис Хамилтън, Алберто Аскари и Айртон Сена.

Снимка: Formula 1

0 от 500
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Миро ( преди 8 месеца )
    И Сена казал: Той беше едва двукратен световен шампион и са направили това за него леле.
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Миро ( преди 8 месеца )
    Джим Кларк е най-великия и най-добрия пилот във Формула 1 и отвъд завинаги. Дори Фанджо потвърди това, че Кларк е най-великия пилот. Сена просто се опитваше да го имитира и нищо повече. Сена дори се подигра с Кларк. Случи се когато Сена отиде в Шотландия да посети музея на Джим Кларк и Лорето - Едно от училищата в който е учил шотландеца. Сена се отбил и в параклиса към училището, там на тавана са били изрисували образа на Кларк в негова почест. Сена като видял това се присмял.
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кръстев ( преди 1 година )
    Да сравнавате хамилтън и компания МАНЕКЕНЧЕТА който си мислят че могат да шофират с велики пилот е безумно. Колкото и да се напъват ще си останат посредствени шофьорчета/аматьори.
  • #16
    1 rate up comment 2 rate down comment
    професоре ( преди 2 години )
    Професора-Арменчето е един от най-великите,Сена,е много добър,но не колкото Професора!
  • #15
    6 rate up comment 13 rate down comment
    васо ( преди 3 години )
    Не си помисляйте да сравнявате Шумахер с някого.Той беше не само голям пилот но и голяма личност.А тоя *** е един куфар, оставен на седалката на кола без конглокенция.Като него има поне 20 сега.
  • #14
    1 rate up comment 12 rate down comment
    Баи фичо ( преди 3 години )
    Аертон Фрост исках да кажа
  • #13
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Баи фичо ( преди 3 години )
    Ален *** и аертон сена това са наи добрите
  • #12
    2 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    A Хамилтън е ясно, че е един от най-добрите пилоти, карали някога.Не е само колата. Но, с едно много голямо "но". Като не му вървят нещата да е в ракетата и трябва да се бори, а не да кара спокойно най-отпред, са само едни мрънканици, хленчения, нерви, при изнервяне прави грешки и не може да си изпълни стратегията добре. После "ама те ме наказаха, защото съм черен".Иначе нивото е страшно добро - преди я има 2-3-*** пилоти, дето стават я не. Ама това, защото ги хващат от малки и ги развиват.
  • #11
    3 rate up comment 7 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    По времето на Шумахер във Ферари нямаше кола на Мерцедес.Имаше една, дето ползваше само двигатели на Мерцедес.И пълна доминация Ферари имаха само в 2 сезона - 2002 и 2004, като през 2004-та редовно завършваха само на 10-ина секунди пред следващия отбор. Просто много добре си материализираха нещата тогава и не правиха гафове. 2000-ата беше на кантар, 2001 титлата се реши кръг преди края, а 2003 си беше чист късмет Шумито да хване титлата за 2 точки.
  • #10
    2 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    А Мерцовете сега мачкат брутално. Верно, че Ферари имаха шанс в един или два сезона, ама сами се биха, защото я пилот да направи грешка, я... италианци организират всичко нали...Колкото и да съм фен и да ме боли от сушата, цървените си го заслужаваме тъпкано това страдание поради пословична некадърност...Чарлито сега е някаква надежда, ама то една птичка пролет не прави.А кой е най-добрият пилот? Няма как да ги вдигнеш всички от гроба и да ги сложиш в еднакви коли, за да видим...