IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е най-добрият пилот в историята? Не е Хамилтън и не е Шумахер!

Учен създаде математическа формула, която да даде отговор на въпроса

Постижението на Люис Хамилтън от 91 победи във Формула 1 му позволи да се изравни с Михаел Шумахер. Двама скоро ще имат и по равен брой титли - 7, което само засилва споровете за това, кой е най-добрият пилот в историята.


Формула 1


Изданието The Economist реши да използва математически модел, който е създаден от доктора по математически научи Андрю Бел от Университета на Шефилд. Той е разработен през 2016 година, като позволява да се изчисли колко успешна е била машината на пилота, както и неговото представяне зад волана. Отчитат се също така късметът на състезатели и грешките на неговите конкуренти на писта.

Сметките показват, че най-голям принос на техниката има при победите на Михаел Шумахер за Ferrari и на Люис Хамилтън за Mercedes-Benz. Те обаче също са се представяли на високо ниво като пилоти. Това не важи за Греъм Хил (BRM), който печели титлата през 1962 година, като неговият принос за това се оказва най-малък. През последните 20 години същото се отнася и за Фернандо Алонсо (Renault) през 2006 година.


Хуан Мануел Фанджо


Най-голям принос за победите от страна на пилота има Хуан Мануел Фанджо (на снимката) при спечелването на титлите през 1954, 1955, 1956 и 1957 година. Затова и легендарният аржентинец е признат за най-добрият в историята. След него се нареждат Джим Кларк, Ален Прост, Джеки Стюарт, Михаел Шумахер, Люис Хамилтън, Алберто Аскари и Айртон Сена.

Снимка: Formula 1

0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    Това са пълни глупости за Мерцедес и доминацията им. Хамилтън стана шампион за първи път с доволно по слаба кола от Ферари. По късно пак имаха по слаба кола, но грешки на Ферари и Фетел им донесоха титлите. Последните 2-3 години имат най добрата кола.По времето на Шумахер, Ферари диктуваше правилата, бяха забранени доста неща, така колата на Мерцедес бе орязана. И каква конглокенция имаше от пилоти? Хакинен почти пенсиониран, Алонсо и Райконен, това са. Всъщност забравих и Такума Сато.
  • #8
    6 rate up comment 5 rate down comment
    ApoloN ( преди 3 години )
    Хахаха, счупих се от смях. Има още много други велики пилоти, освен изброените. Трудно е да кажеш кой е най-добрия!
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    FenIX ( преди 3 години )
    Пълни глупости. Само като видиш Economist и F1 вече няма нужда от коментар. С математичен модел ще определят най добрия пилот!?
  • #6
    24 rate up comment 8 rate down comment
    вече не е мъжки спор ( преди 3 години )
    Постиженията на Хамилтън са отражение на цялата измислена политика на "толерантност към различните" - било сексуално, било като раса и т.н. Зорлем го набутаха в най-добрите коли, па то не бяха фланелки, па не знам какви си жестове против дискириминацията....Да познаеме сексуалната ориентация на следващият световен шампион, а?
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    f1100 ( преди 3 години )
    Нека сега математически да изчисли кога ще приключим с ограниченията заради короновируса, кога ще се възстанови озоновата дупка или кой пилот какъв процент от потенциала на колата е използвал. Това са фактори които зависят от много хора и механика и надали има данни с които да направи каквато и да било подобна формула.
  • #4
    19 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    да и Ален *** беше добър пилот безспорно . но най-бързите пиолоти бяха Сена и Шумахер . а Хамилтън не може да им стъпи намалкия пръст ! сегашната доминация на Мерцдес е без аналог във Ф 1 . нямат никаква конглокенция . пилотите също са много по-слаби от преди години ...
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Чачо ( преди 3 години )
    И професора е легенда. Най интелигентния пилот в историята на Ф1.
  • #2
    19 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    еее това е напълно безмислено ! защото взима само 1 предпоставка а и тогава условията са били съвсем други ...Шумахер когато отиде в Ферари бяха една развалина ако сте забравили . а и тогава имаше силна конглокенция от други добри пилоти . нещо което сега определено няма . а Хамилтън печели заради това че Мерцедес са номер 1 без никва конглокенция ...най-добрите пилоти които аз съм виждал бяха Сена и ШУмахер . и то с много .
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най-добрият, най-лошият, първи, втори, трети...хайде пак това мерене на... краставици.