IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Френските профсъюзи бесни на Renault заради Dacia Spring

Производството на електрическия модел в Китай е ябълката на раздора

Наскоро дебютиралият първи електромобил на Dacia определено бе чакан с нетърпение. Моделът тръгва на поточните линии в Китай догодина и ще стъпи на европейските пазари, където се очаква да стане бестселър заради достъпната си цена и идеалните за градовете габарити.


Dacia Spring


И докато появата на подобен електромобил ще направи много потребители щастливи, то производството й в Китай вбеси френските профсъюзи. Те, меко казано, недоволстват от факта, че автомобил продаван в Европа се прави в Азия, на фона на затваряне на заводи и съкращения на служители в страната.

Профсъюзите вече бяха набрали гняв срещу плановете на Renault за съкращения, обявени преди осигуряването на държавен заем през лятото, който да спаси френската автомобилна индустрия. "Абсолютно се противопоставяме на производството на Spring в Китай", заяви Франк Даус, говорител на синдиката CFDT. "Това е в разрез с правителствената подкрепа за автомобилната индустрия и заетостта на хората във Франция".

Синдикатът FO, който представлява и работниците на Renault, призова компанията да не се отклонява от целта си да направи Франция глобален отличник по отношение на електрическата мобилност, аргументирайки се, че въглеродният отпечатък на Spring ще е "ужасяващ", заради вредните емисии при транспортирането на автомобилите от Китай до Европа.. "Немислимо и безотговорно е моделът да се произвежда извън Франция", заявиха от синдиката.


Dacia Spring


Renault вече успя да се възползва от малка част от отпуснатия на компанията държавен заем на стойност 5 милиарда евро. Президентът Еманюел Макрон ясно заяви, че цялата сума ще бъде отпусната само след като производителят се разбере със синдикатите за два завода във Франция, работещи с намален капацитет. И това може да доведе до преосмисляне на концепцията за Spring.

Французите не са единствените, който внасят нови модели в Европа от китайските си фабрики. Същото правят от BMW с iX3, Polestar, както и Tesla с произведения в Поднебесната империя Model 3.

Междувременно стана ясно, че за момента от Renault не планират версия с десен волан на Dacia Spring. Това ще рече, че моделът няма да се предлага във Великобритания, Кипър и Малта.

0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    iolokiab ( преди 3 години )
    КАПИТАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ,ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА,ТРУПАНЕ НА ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ КАПИТАЛИ,ПРЕНАСИЩАНЕ НА ПАЗАРА,ФАЛИТИ,СТАЧКИ И ПОСЛЕ КВО ПРАИМ....ПЪРВИТЕ СТЪПКИ ГИ ВИДЯХМЕ,ОТПУСКАНЕ НА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ/.ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ КАПИТАЛИСТИ,ТО ТОВА НАЛИ УЖ БЯХА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПОХВАТИ
  • #18
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Закривай рено ( преди 3 години )
    да е мирна Жабария!
  • #17
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Dido ( преди 3 години )
    Ами те заводите в Европа скоро пак ще затворят заради Ковид!!! "Свободолюбивите" европейци за които носенето на маски и другите мерки срещу вируса са глупост, сами сасипват икономиката си, а "простите" китайци си спазват мерките, имат по 80 заразени на ден и всичко си бачка с пълна пара .... на фона на 25 000 заразени на ден само в Германия и Франция .... Но важното е да си свободен, болен и без работа!!!
  • #16
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #15 ти полудя ли? Китай имат огромни парични запаси.. те са завода на тази планета! Почти всяко нещо което ползваш, дори клавиатурата на която си написал недомисления си коментар са произведени там.
  • #15
    5 rate up comment 18 rate down comment
    Хи хи ( преди 3 години )
    Китай си заминава нямат пари дори да нахранят населението си.
  • #14
    2 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    !? Тези синдикати са много зян. Тази така наречена Дачия е модел на китайски производител , който се продава в Европа под румънската марка , няма как да се произвежда тук. Да не говорим , че когато се появи след година-две , ще е в минимални количества .
  • #13
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Смех ( преди 3 години )
    Да не обидиме катай уууу
  • #12
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Чичо Си ( преди 3 години )
    Кво ще вас чака....
  • #11
    24 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Разбира се, че китайчетата са много по-работливи от оня от Мали или Алжир с 4 жени и 20 деца, който идва в завода, само да може да получава помощи за чаветата!
  • #10
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Ха ха ха ( преди 3 години )
    И що тогава като отеориш учебник по математика все бели вътре.