IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светещата емблема вкарва в сервиза хиляди SUV на Mercedes

Два високопроходими модела са засегнати от дефекта в трилъчевата звезда

Mercedes-Benz обяви масова сервизна акция в САЩ за хиляди бройки от два свои високопроходими модела. Причината е дефект в електрическата система, заради който общо 12 799 екземпляра от всъдеходите GLE и GLS, произведени между 8 декември 2018 и 2 февруари 2019 година ще трябва да отидат на ремонт.


mercedest illuminated logo


Интересна е причината за електрическия проблем, която се оказа опционалната илюминирана трилъча емблема на Mercedes на челната решетка. Според документа за сервизната акция "заземяването при инсталирането на осветеното лого може да не е извършено правилно и би могло потенциално да доведе до засягане на функциите на други компоненти, които използват същата верига на заземяване".

Сред засегнатите електрически компоненти (освен самата емблема) са електрическия усилвател на волана, моторчето на чистачките и/или левия фар на автомобилите. За да бъде отстранен проблемът, в оторизираните сервизи ще бъде откривана неудачната точка на заземяване и връзката ще бъде преправена.

За щастие, до момента няма инциденти свързани с електрическата неизправност. Дефектът е бил открит и докладван още в края на миналата година като разследването е започнало веднага. Сервизната акция е трябвало да започне по-рано през тази година, но е бил забавена заради пандемията от коронавирус, която е довела до затваряне на сервизи и принудителен отпуск на служители.


mercedest illuminated logo


По-засегнат от дефектната "трилъчка" е Mercedes GLE, като общо 9642 автомобила са обект на проверка, по-конкретно от версиите GLE350, GLE450 и GLE580. Останалите 3157 машини са GLS.

Сервизната акция стартира в началото на декември, а много е вероятно и в България да има пострадали машини, заради редовния внос на двата модела от САЩ на пазара за употребявани коли.

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    При станите коли , където и да боднеш все желязо и липсваха подобни проблеми, сега като всичко е пластмаси хората няма къде да закачат масата и се налага да създават отделен кръг , както при домашните ел-инсталации.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Andropov ( преди 3 години )
    Е, добре де, момчета /и евентуално момичета/, що се дърляте ненужно? Проблема всъщност изобшо не е във "фенерчето" на решетката. То си е описано - проблемът е в "масова" свръзка някде по каросерията. Заглавието "Електрическия усилвател на волана вкарва в сервиза хиляди SUV на Mercedes - сред засегнатите електрически компоненти е и опционалната илюминирана трилъча емблема" също би било подходящо за тази статия. Ясно е, че проблема не е в емблемата.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Фен ( преди 3 години )
    Нама такива *** коли, вече ги правят и емблемите да светят.... ужас ... това и за Арабския свят е пресилено.... в следващия модел може да сложат и 7 вида мигалки като стоп на колело
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Уф, тези мишоци не фалираха ли!
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "Изненадан" и "учуден" съм, че успелите и можещите като номер 2, не са се научили, че когато следващата дума започва с "в" или "ф" то се пише "във" преди нея.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Men ( преди 3 години )
    Заради някаква тотално ненужна изгъзица....
  • #1
    23 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Продължавайте да бухате безмислени електрически глупости по колите - само кифлата и мутрата може да се кефят на това да им свети емблемата. И ако заради блокирал/неработещ "електрическия усилвател на волана" направят беля (да отидат в насрещното напр.), ще бъде "прекрасен" атестат за смисъла от газарийки по колите... :-(