IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda ускори с 3 години отказа си от стандартни двигатели

В гамата на марката за Европа остават само хибриди и електромобили

Японският производител Honda коригира плановете си за Европа и така през 2022 година от пазарите на континент ще изчезнат всички автомобили на марката, оборудвани с бензинови и дизелови двигатели. Това е 3 години по-рано от предвиденото досега, съобщава The Times.


Honda


Компанията ще заложи на електромобилите, но ще продължи да продава и хибридни модели. Първо от пазара ще изчезнат дизелите, като доставките на автомобили с такова гориво до дилърите вече са прекратени, твърди британското издание. Последните останалите бройки ще бъдат разпродадени в до дни.

Honda е първият голям производител във Великобритания, който предвижда да премине на "зелени" силови агрегати в близките 2 години. Решението на компанията е продиктувано от все по-строгите ограничения на двигателите с вътрешно горене. До 10 години Великобритания, Германия, Ирландия и Нидерландия планират напълно да се откажат от бензиновите и дизелови машини, а до 2024 година към тях ще се присъедини и Франция. Най-рано - още през 2025 година, забраната на автомобили с двигатели с вътрешно горене влиза в Норвегия.


Honda


Само преди дни старшият вице-президент на Honda Europe - Ян Хоуелс, отправи критики към властите в Обединеното кралство заради намеренията им да се откажат от ДВГ. Според него има и други начини за намаляване на парниковите газове, за да не се лишават купувачите на автомобили от алтернативи. Например, екологичната ситуация може да се подобри с помощта на хибриди, машини на водород и на синтетично гориво.

Снимки: Honda

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Ото ( преди 3 години )
    Без ДВГ ще преминем към каруците!
  • #4
    0 rate up comment 5 rate down comment
    В България ( преди 3 години )
    Ще забранят дизела и бензина 3000-та година. До тогава зимата ще дишаме чист въздух от разни чипнати дизеларки и......
  • #3
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Старите фирми нарочно правят електрическите си коли да са грозни и с ниски параметри но пък скъпи за да могат по този начин да пренасочат купувачите към моделите с ДВГ. Явно производството и продажбата на електрически коли им носи само загуби но понеже регулациите ги притискат нямат други избор и трябва да ги правят в някакви ограничени серии колкото да заобиколят регулациите.
  • #2
    10 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В Европа никой тия не ги бръсне за с***ва. Може и мебели да минат да правят, все тая, продажбите ще са същите...
  • #1
    11 rate up comment 20 rate down comment
    Kor ( преди 3 години )
    Как може електричната им да е толкова грозна. Параметрите и пък са сякаш от времето на Наполеоновите войни.