IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Официално: SSC Tuatara е най-бързият сериен автомобил в света

Границата от 500 км/ч е в историята, паднаха общо три рекорда

В понеделник компанията SSC обяви, че клиентска Tuatara, пилотирана от състезателя Оливър Уеб е поставила нов рекорд за скорост на сериен автомобил, постигайки феноменалните 508,73 км/ч (316,11 мили в час).
  
  
ssc tuatara
  
 
Рекордът е поставен на 10 октомври на отсечка с дължина 7 мили от щатската магистрала в Невада State Route 160 между Лас Вегас и Паръмп. Същата пътна отсечка е била използвана и при предишния световен рекорд, поставен през 2017 година от Koenigsegg Agera RS (447,19 км/ч).
  
 
ssc tuatara
  
 
Опитът за рекорд е следвал стриктно критериите, заложени в Книгата на рекордите на Гинес. Последните изискват два опита, с шофиране в противоположни посоки, на обществен път с използването на серийни гуми, несъстезателно гориво и поставен сателитен тракер. Двете преминавания се правят с разлика то един час, за да може да се балансира влияние на вятър, денивелация и т.н. Критериите, между другото, са създадени именно с помощта на SSC, при поставянето на първия им рекорд през 2007 година с Ultimate Aero.

Двата пробега, с които е постигнат новият световен рекорд, са направени именно според "учебника": разлика от час между всеки, използване на бензино-етанолова смес Е85 и гуми Michelin Pilot Sport Cup 2. При първия старт е постигната максимална скорост от 484,53 км/ч. Нещата стават по-сериозни при втория опит, където (внимание!) SSC Tuatara достига до феноменалните 532,93 км/ч. Така, според регламента е написан сбора от двете постижения, а именно 508, 73 км/ч.
   
  
Видео от уникалния рекорд:

  
 
"Когато доближавах към скорост от 331 мили в час (532 км/ч, бел. ред.), последните двадесетина мили бяха достигнати за едва 5 секунди. Автомобилът, обаче, можеше още, единствено насрещния вятър ни спря да достигнем предела на възможностите", заяви Оливър Уеб.

Автомобилът, с който е поставен новият световен рекорд е първият произведен SSC Tuatara. Собственост е на Лари Каплин от Филаделфия, който се сдобива с уникалното возила преди около година. Автомобилът е оборудван точно както е искал Каплин, без допълнителни модификации за рекорда: с предпазна клетка, спортни седалки с четириточкови колани. Гумите са напомпани с азот, а активното задно крило е било заключено в режим за максимална скорост, без възможност за спирачна интервенция, ако нещо се обърка. Машината е била и с активиран режим Track, който снижава клирънса.

Всъщност, извън рекорда за най-голяма максимална скорост, Оливър Уеб и SSC Tuatara поставят още два: за най-скоростно изминаване на километър по обществен път (с 517,16 км/ч) и най-скоростно изминаване на миля (с 503,92 км/ч).
  
   
Снимки от феноменалния рекорд на Tuatara вижте в галерията:


0 от 500