IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Упътванията за експлоатация на автомобила се оказват ненужни

Повече от 60% от собствениците изобщо не ги отварят, а ползват интернет

Коя е най-често игнорираната част от нов автомобил? Оказва се, че това е ръководството за експлоатация, което е пренебрегвано от повечето собственици. Поне това сочи проучване на Интернет-сайта Bristol Street Motors, в което са участвали 3500 човека.


упътване


Над 60% от тях признават, е дори не са отваряли упътването, което получават при покупка на нова кола. Само 37% се обръщат към справочника, когато имат проблеми, докато останалите предпочитат да използват интернет.

Това обаче не е единственият интересен извод от изследването. Оказва се, че големият проблем на упътването е неговият обем. Например, при Audi A3 справочникът съдържа 167 699 думи. И за да бъде прочетен от начало до край, човек ще се нуждае от 11 часа и 45 миути.


упътване


За сравнение, ръководството за експлоатация на A3, се намира между книгите "Хари Портър и нечистокръвния Принц" на Джоан Роулинг (11 часа и 50 минути) и "Властелинът на пръстените: Двете кули" на Дж. Р. Р. Толкин (10 часа и 56 минути). Това обяснява защо наръчникът често се пренебрегва от собственика на автомобила.

Оказва се, че най-краткото упътване за системите в нов автомобил е за Opel/Vauxhall Zafira, като то съдържа 37 147 думи и може да се прочете за 2 часа и 36 минути. След него се нарежда този на Fiat 500 - 2 часа и 47 минути, но и това се струва прекалено на повечето шофьори и те предпочитат да се информират от интернет при поява на проблем с колата.

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    raiders ( преди 3 години )
    До сега съм имал 3 нов внос коли на около 8г. и упътванията винаги са ми били полезни. Първата беще 156 от Германия с немки букви, нищо не им разбирах, но картинките и цифрите са ясни на всички. Безмслените спорове на маса за размер гуми, колко бара да са нпомпани, на какви оболоти е макс въртящ мамент и много други са безценнй информация.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 и най-вече1 ( преди 3 години )
    А кво пише в упътването за нов Фнос 145 к реални, каваш се и караш))))???? Ей тва да ни светнеш....сменя ли се шарлана с 0w7,5 или само се долива...ха ха ха
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Пълни глупости ( преди 3 години )
    По тази логика над 60 % не ползват мигачи, да вземем да ги махнем.
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    до тук съм имал две нови коли и упътванията са доста полезни,защото там пише какво не бива да се допуска и е описано всичко така че да използуваме всички удобства и функции ,които в по-новите коли след 2015 не са малко
  • #3
    16 rate up comment 0 rate down comment
    м дааа ( преди 3 години )
    Като цяло упътванията са много добре подредени в раздели и подраздели и отделно на това са за цялата гама на даден модел ,реално не е тежко четиво, а човек научава някой неща като как да си смени филтъра на купето и "корнер" светлините, как да запамети моментните настроики във всеки един от двата ключа , как се отварят/затварят 4-те прозореца едновременно... не е за пренебрегване.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Хахаха, номер 1, ти ми направи деня :)
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Читател ( преди 3 години )
    В упътването за експлоатация на ЗиЛ-157 пише да не се развиват повече от 30 км/ч по време на първите 1000 км, за да не се натоварва машината прекомерно в процеса на разработка. След първите 1000 км трябва да се затегнат болтовете на главата. Освен това пише ежедневно да бъде почистван масленият филтър.