IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eлектрическият Rolls-Royce ще се казва Silent Shadow

Суперлуксозният модел на ток излиза на пазара до края на десетилетието

Германският концерн, който освен всичко друго е собственик на британската марка Rolls-Royce, регистрира името на модел Silent Shadow. Последната дума е класическа за имената на автомобилите на Rolls-Royce, например Silver Shadow - "Сребърна сянка". А думата Silent означава тишина. Така Silent Shadow може да бъде счетено за идеалното име за първия електрически автомобил на Rolls-Royce, което отразява от една страна лоялност към традицията, а от друга се прави асоциация с ниското ниво на шум на електрическите превозни средства спрямо традиционните автомобили с ДВГ.


Rolls-Royce електрически


Ръководството на британската марка официално обеща да пусне първия напълно електрически модел до края на десетилетието. В същото време от компанията подчертават, че не смятат прехода към електрическо задвижване за отхвърляне на традициите, тъй като именно то осигурява най-плавното ускорение и ниско ниво на шум, което клиентите на Rolls-Royce винаги са оценявали.

Досега имаше противоречиви съобщения за това какъв ще бъде първият изцяло електрически Rolls-Royce. Твърди се например, че BMW ще монтира задвижването от бъдещия електрически седан 7-Series на съществуващите модели Phantom и Cullinan. Според други обаче, електромобилът ще бъде разработен от нулата. Очаква се той да замени моделите Wraith и Dawn, които са към края на жизнения си цикъл. Според експерти електромобилът може да се базира на същата платформа като настоящата гама на Rolls-Royce.


Rolls-Royce 102EX концепт


Британците обмислят напълно електрически модел от началото на миналото десетилетие, когато представиха версия на Phantom на изложението в Женева през 2011 г. Концептът 102EX (на втората снимка) имаше пробег от 200 км, а електромоторът развиваше 389 к.с. и 800 Нм. От място до 100 км/ч той можеше да ускори за по-малко от 8 сек, при максимална скорост от 160 км/ч. В крайна сметка обаче проектът беше отложен поради ограниченията на технологията на батериите, както и поради факта, че марката не вярваше, че такъв модел ще отговаря на нейния имидж. Оттогава обаче светът доста се промени.

0 от 500