IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финансисти прогониха Дитер Цетше от Mercedes

Щом след 40 години служба ме смятат за тежест, а не за актив, си тръгвам, обяви легендарният шеф

Бившият главен изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетше няма да заеме поста председател на надзорния съвет в германския гигант, както бе планирано. Д-р Цетше съобщи решението си в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в неделя, а инвеститори в компанията побързаха да подчертаят, че ще настояват заместникът му на поста да бъде "независим" и външен човек.
  
   
Дитер Цетше
 Д-р Цетше бе начело на Daimler от 2006 до 2019, и по всеобщо мнение преобрази закъсалата навремето компания

  
Обичайна практика в Германия е оттеглящият се СЕО да стане председател на надзора - така е например в BMW с Норберт Райтхофер. При Цетше по негово настояване бе предвидена двегодишна пауза и той трябваше да заеме новия си пост идната пролет. В последните дни обаче някои от финансовите инвеститори в Daimler, начело с Harris Associates, се противопоставиха гласно на този ход. Според тях актуалните скандали с манипулираните дизелови емисии, заради които компанията плати 2.2 милиарда долара на американското правителство и на около 250 000 обединени ищци в САЩ, изисквали в бъдеще надзорът да се ръководи от човек с "чисти ръце".

"Фактът, че след 40 години работа за компанията някои ме смятат не за актив, а за тежест", отговори самият Цетше на въпроса защо е взел решението. Мениджърът настоя, че основните акционери на групата е трябвало да го подкрепят за поста.

67-годишният Цетше възроди компанията след катастрофалния период на Юрген Шремп, и се оттегли миналата година в полза на обучения си наследник Ола Калениус. Според Reuters възможен кандидат за неговия пост в надзора е Джо Кезер, оттеглящият се шеф на Siemens. Добрите връзки на Кезер с Китай работят в негова полза, понеже китайски инвеститори (BAIC и Ли Шуфу) държат 20% от капитала на Daimler. Harris Associates контролира 5%.

 

0 от 500