IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Добитъкът замърсява повече от автомобилите

Дори да бъдат спрени колите с ДВГ, това няма да помогне много на екологията, сочи доклад на експерти

Нивото на емисиите на парникови газове от селскостопанските животни (крави, свине и други) е по-високо, отколкото от всички превозни средства в ЕС. Това съобщава британският вестник The Guardian, като цитира новия доклад на природозащитната организация Greenpeace. Оказва се, че ако всички в Европа преминат към електрически автомобили, почти нищо няма да се промени за екологията, освен ако не се направи нещо за намаляване броя на добитъка.


Крава


Според данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие от 2018 г., добитъкът във фермите на ЕС (включително във Великобритания) е емитирал около 502 милиона тона парникови газове годишно - най-вече метан. За сравнение, автомобилите за изхвърлили около 656 милиона тона въглероден диоксид. Ако се изчислят косвените емисии на парникови газове и се вземе предвид каква част от тях се отделя поради отглеждането и производството на фуражи, обезлесяването и други неща, тогава общите емисии от животновъдството ще възлизат на около 704 милиона тона.

Докладът също така посочва, че консумацията на месо е нараснала с 9,5% от 2007 до 2018 г., което води до 6% увеличение на емисиите. Това е като да пуснеш 8,4 милиона нови бензинови коли по пътищата. Ако този растеж продължи, ЕС ще има много по-малко шанс да изпълни ангажиментите си за намаляване емисиите на парниковите газове съгласно Парижкото споразумение.


Крава


"Научните доказателства са пределно ясни. Цифрите ни казват, че не може да избегнем влошаване на климата, ако политиците продължават да защитават индустриалното производство на месо и млечни продукти. Селскостопанските животни няма да спрат да пърдят и да се оригват. Единственият начин да се намалят емисиите до необходимото ниво е да се намали броят на добичетата", казва Марко Контиеро, който отговаря за земеделската политика на Greenpeace.

0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всички крави в кланицата!
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако наистина ви инересува, има един филм в замунда по темата ."Ice on fire" се казва и е доста добре направен, заслужава да се гледа.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Ще се мре, то е ясно :(
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Грета? ( преди 3 години )
    А някой казали всичко това на Грета?
  • #5
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Хи хи хи ( преди 3 години )
    Хаха тпите немци какво друго могат да измислят за да спасят умиращата си индустриика.
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Гнуслив ( преди 3 години )
    Зарязваме свинете и кравите. Има вариант да добиваме същото количество качествен протеин и да отделяме поне 3 пъти по-малко СО2. Ще караме тесли и ще ядем скакалци, червеи и ***.
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Никой не иска да каже на глас, че няма как да има борба със замърсяването без да се намали ръста на двукрак ***. Няма законови мерки в Европа които да могат да компенсират ръста в консумацията в Азия, Африка и Южна Америка която произлиза от това, че населението им расте и стават по-богати.Продажби на нови автомобили през 2019:Китай: 21,4 милионаЦял ЕС: 12,8 милиона
  • #2
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Не е въпроса в добитъка - въпроса е в свръх популацията! Намали ли се броя на маймуните на клона всичко ще дойде в нормите си! За 1/4 век имаме над 1/3 ръст на населението. Ето ви над какво да работите...
  • #1
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Възмутен ( преди 3 години )
    Не стига, че ни налагат да караме три цилиндрови екологични двигателчета, сега остава и вегетарианци да ни направят.