IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на Kia Stinger си остава под въпрос

Вариантите са два – пълен отказ от модела или превръщането му в електромобил

Корейският производител Kia обнови по-рано тази година лифтбека Stinger и по правило, когато това стане, инженерите на марката би трябвало да започнат работа по следващото поколение на модела. В случая със Stinger обаче не е така – обновеният модел е на пазара, но все още няма окончателно решение за бъдещето му.


Kia Stinger


В момента ръководството на Kia обсъжда две възможности, разкрива ръководителят на отдела за продуктово планиране в австралийското представителство на компанията Роланд Риверо, цитиран от Carsguide. Първата е сваляне на модела от производство след края на жизнения му цикъл, тоест след 2-3 години, а вторият – пълна промяна на предназначението на автомобила.

“Единственото, което мога за кажа за следващото поколение на Stinger, е че все още няма окончателно решение. Въпросът се обсъжда в момента“, лаконичен беше Риверо.

Проблемът на Stinger са ниските продажби. В Европа, например, моделът се появи преди 3 години, като от него на пазара са реализирани около 10 000 бройки. В Kia смятат, че резултатът може да бъде много по-висок, но пък продажбите на седани спадат навсякъде за сметка на увеличаващото се търсене на кросоувъри.

Ако в Kia решат, че моделът ще има второ поколение, то ще бъде готова не по-рано от 2024 година. Най-вероятно компанията ще се откаже от двигателя с вътрешно горене и Stinger ще се превърне в изяло електрически модел. За това намекна и главният дизайнер на корейската марка Карим Хабиб по-рано тази година.

Снимка: Kia

0 от 500