IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бивш шеф на Ferrari застава начело на Формула 1

Стефано Доменикали напуска Lamborghini заради спорта

Бившият шеф на Ferrari във Формула 1 Стефано Доменикали ще е новият главен изпълнителен директор на световния шампионат. 55-годишният италианец сега е начело на Lamborghini, като ще смени Чейс Кери преди началото на следващия сезон.


Стефано Доменикали


Доменикали напусна Скудерията в началото на 2014, като подаде оставка защото отказа да изпълни заповедта на тогавашния президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло да уволни шефа на програмата за двигатели заради слабия старт на италианците в новата хибридна ера във Формула 1.

Доменикали работи за Ferrari от 1991 година, като през 2007 година беше последното му повишение, с което зае поста на напусналия шеф на тима Жан Тод. С идването му във Формула 1 той ще работи отново с Рос Браун, който преди години беше технически директор на Скудерията, а Доменикали – спортен директор. Сега Браун е управляващ директор, моторспорт и технически директор на Формула 1, а Жан Тод довършва последния си мандат начело на ФИА.

След като Liberty Media купи Формула 1 Чейс Кери замести Бърни Екълстоун и съвместява постовете на главен изпълнителен директор и президент, като доскоро за мястото му се спрягаше шефът на Mercedes в шампионата Тото Волф, но той отрече.

Неофициално Кери обяви, че работата му във Формула 1 е приключила, след като десетте тима подписаха новото споразумение „Конкорд”, което определя правилата, по които те ще се състезават в следващите 5 години и успя да прокара някои немислими доскоро за спорта теми – като таван на бюджетите, ново разпределение на приходите на отборите и т.н.

През декември 2014 Доменикали демонстрира интерес да се върне в спорта, след като оглави комисията на ФИА за състезания с едноместни болиди. Две години по-късно той стана главен изпълнителен директор на Lamborghini и дори отказваше да коментира теми, свързани с Формула 1. Според слухове в Италия обаче Audi планира да продаде Lamborghini и това най-вероятно е изиграло роля за решението на Доменикали.

Назначението на италианеца все още не е обявено официално, но от отборите потвърдиха, че са били информирани за идването му на мястото на Кери.

0 от 500